Den optimale matindustri

Adm. dir. Geir Ove Ystmark, FHL

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) hadde invitert arbeidsgiverne til å snakke næringspolitikk på Temakonferansen på Sørmarka 3.-7. november. Bestillingen var vyer for framtiden. 

– Næringspolitikk er et område NNN har jobbet mye med det siste året, sa forbundsleder Jan-Egil Pedersen på Temakonferansen. Før han gikk over til å snakke om Matindustrialliansen – forumet som NNN tok initiativet til og som har resultert i et dokument som både arbeidsgiver og arbeidstaker står sammen om.

Fiskerne og fiskeripolitikken

Matindustrialliansens dokument hviler på sju pilarer: En effektiv og framtidsrettet verdikjede, et forutsigbart og robust importvern, Råk-ordning som sikrer konkurransekraft, nødvendigheten av markedsregulering, reduserte særavgifter, økt satsning på innovasjon og nyskapning og strengere krav til mattrygghet.
Pedersen konsentrerte seg mest om fiskerinæringen da han redegjorde for NNNs næringspolitikk foran 60 tillitsvalgte over landet.

– Alt for mye fisk eksporteres uten at den foredles i Norge. Likevel har sjømaindustrien stor tilpasningsevne når det skjer ting i markedet, som for eksempel Russlands boikott av norsk sjømat. Men det er utrolig mange kjeltringer i fiskeindustrien, folk som bare er ute etter profitt, sa forbundslederen mens Tariffnemnda satt og behandlet NNNs og LOs krav om å allmenngjøre fiskerioverenskomsten (resultatet kan du lese om på side 9).
Pedersen avsluttet med en salutt til fiskerne.

– Fiskerne her i landet har for stor makt. De styrer fiskeripolitikken. Havet er fullt av fisk, potensialet til fiskeindustrien er stort, sa Jan-Egil Pedersen.

Geir Ove Ystmark, FHL og Henning Jensen, Orkla Foods Norge AS avd Denja.

Geir Ove Ystmark, FHL og Henning Jensen, Orkla Foods Norge AS avd Denja.

Bedre markedsadgang

På Temakonferansens politiske dag snakket også Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening (FHL) om den optimale fiskeripolitikk. Også han er opptatt av å få utløst sjømatproduksjonens potensiale, men mener samtidig at vi kommer til å få en vesentlig vekst i havbruksproduksjonen i årene som kommer. Dette kan vi nyte godt av som nasjon når oljeindustrien reduseres.

– Men skal det satses på matindustrien, må vi også få de riktige rammevilkårene, sa han og varslet at han har forhåpninger til en NOU som er basert på Tveteråsutvalgets arbeid og som skal legges fram 16. desember i år. Og til høsten neste år kommer en ny Stortingsmelding og lovproposisjon.

– Dagens markedstilgang for norsk sjømatnæring er generelt sett ikke god nok. Det betyr ikke at vi mener jordbruks og matvaremarkedet skal begrenses. Utfordringen for vår sjømat er at markedsadgangen til det viktige markedet i EU-området er for dårlig. Dette må norske myndigheter gjøre noe med, sa Ystmark som mente at det norske fiskemarkedet rent historisk er pleid for dårlig.

– Sushibølgen har skapt et marked for laks, og flere bedrifter satser nå på innenlandsmarkedet. Vi har fått bedre markedsføring og nye produkter. Og min ambisjon er at mest mulig norsk sjømat skal bearbeides i Norge, sa Geir Ove Ystmark.

Forutsigbarhet viktig

Den optimale landbrukspolitikken var det Gaute Lenvik, administrerende direktør i NHO Mat og Landbruk som tok seg av. Han berømmet Matindustrialliansen som langt på vei er årsaken til at NHO Mat og Landbruk og NHO Mat og Drikke nå har funnet sammen og med all sannsynlig slår seg sammen.

– Vi skal videreutvikle de næringspolitiske rammebetingelsene og ønsker at også maksimal markedsadgang for fisk. For oss er nedbygging av handelsbarrierer viktig. Og bevaringen av landbasert norsk matproduksjon. Hva trenger vi da? Jo, forutsigbarhet, kapital, kompetanse og innovasjon, sa Lenvik som mener det til sjuende og sist alltid vil avhenge av den politiske situasjonen, så vel utenlands som innenlands.

– Jeg opplever at den sittende regjeringen, med Sylvi Listhaug i spissen, ønsker å øke norsk matvareproduksjon, sa han.

Lenvik ble av flere deltakere og NNN-tillitsvalgte presset på hva han og NHO mener om alkoholavgiftens størrelse. Der kunne han fortelle at ikke noe standpunkt var tatt.

– Grunnavgiften på emballasje er imidlertid noe vi ikke ønsker. Det øker handelslekkasjen og oppmuntrer til smugling, sa han.

Flere og trygge arbeidsplasser

Også de pågående forhandlinger mellom EU og USA, det såkalte TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), var tema. Jan-Egil Pedersen kunne fortelle at TTIP står høyt på agendaen i European Federation of Food, Agriculture and Tourism (EFFAT) også. Forhandlingene er lukket, men motstanden rettes mest mot en del tvisteløsningsspørsmål som planlegges å legges til overnasjonale organer.

– Handelsavtaler der fagligpolitiske spørsmål ikke blir godt nok ivaretatt, vil fagbevegelsen protestere mot. Innen for vår industri ønsker vi flere – og trygge – arbeidsplasser, sa Jan-Egil Pedersen.

Tekst og foto: Jan-Erik Østlie, NNN Arbeideren

Publisert: 10. november 2014|Kategori: Forsiden|

Del:

Kommende arrangementer: