Endringer i ferieloven

SONY DSCFra  1. juli 2014 skjer det endringer i ferieloven. Behovet for endringer bygger primært på at det er skjedd endringer i EU-retten som gjør det nødvendig etter EØS-avtalen å endre norsk lovgivning. 

 

 

Behovet for endringer i ferieloven skyldes at Norge er forpliktet til å gjennomføre EUs arbeidstidsdirektiv i medhold av EØS-avtalen og på bakgrunn av dette må foreta noen endringer i gjeldende ferielov for at denne skal være i samsvar med bestemmelsene i arbeidstidsdirektivet.

Endringene medfører en utvidelse av arbeidstakers rett til å utsette og overføre ferie i forbindelse med sykdom. I tillegg oppheves dagens mulighet til å velge økonomisk kompensasjon fremfor en senere ferieavvikling i forbindelse med sykdom og foreldrepermisjon. All ferie som ikke er avviklet, skal i slike tilfeller etter de nye bestemmelsene overføres til påfølgende ferieår.

Det er viktig å presisere at endringene kun gjelder lovbestemt ferie som er 25 virkedager, i tillegg til seks virkedager (en ekstra ferieuke) for de over 60 år. De resterende fem virkedagene (”den femte ferieuken”, som gjerne er tariff- eller avtalefestet) er ikke berørt av endringene. Heller ikke annen avtalefestet ferie. Dette innebærer at man fremdeles vil kunne avtale økonomisk kompensasjon for all ferie utover lovens krav.


Utsettelse av ferie grunnet sykdom

Gjeldende rett frem til 1. juli 2014 er at arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i minst seks virkedager (”virkedager” omfatter også lørdag) i ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret, jf. ferieloven § 9 nr. 1 andre ledd. 

Fra 1. juli er det imidlertid annerledes. Ferielovens § 9 vil bli endret slik at arbeidstaker ved arbeidsuførhet som oppstår i ferien, kan kreve feriedagene utsatt allerede fra første virkedag og ikke sjette, som i nåværende bestemmelse. Dette er en endring som i større grad vil fremme ferielovens formål om restitusjon og hvile for arbeidstaker.

Det foretas ingen endringer i kravet til dokumentasjon av arbeidsuførheten. Arbeidstaker må fremdeles levere en legeerklæring til arbeidsgiver. Det er videre et vilkår at kravet om å få ferien utsatt må fremsettes overfor arbeidsgiver uten ugrunnet opphold etter at man har begynt å jobbe igjen. Du må altså gi beskjed til arbeidsgiver med en gang om at du ønsker å få utsatt ferie til senere på året. Tidspunktet for avviklingen av den utsatte ferien avtales med arbeidsgiver.

Endringene gjelder tilfellene der arbeidstaker blir syk i ferien. Ved sykdom før ferien, har man rett til å kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret uavhengig av antall sykedager. Det følger av dagens ferielov § 9 nr. 1 første ledd.


Utbetaling av feriepenger for ferie som ikke er avviklet

Utgangspunktet i ferieloven er at arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker gis årlig ferie og at arbeidstaker plikter å avvikle denne. Loven tar imidlertid høyde for at ferie i noen tilfeller likevel verken blir avviklet eller overført.

Det følger av nåværende ferielov (§ 11 nr. 2 annet ledd, jf. § 7 nr. 3 annet ledd) at arbeidstaker kan få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til det påfølgende ferieår grunnet sykdom eller foreldrepermisjon.

Denne muligheten til økonomisk kompensasjon er imidlertid ikke i tråd med arbeidstidsdirektivet. Endringene i ferieloven medfører derfor at bestemmelsene om dette oppheves og at det følgelig ikke er adgang til en slik ordning. Formålet er at ferien skal tas ut i ferietid og ikke i penger.


Overføring av ferie ved sykdom eller foreldrepermisjon

Arbeidstaker som ikke får avviklet ferie på grunn av sykdom kan etter gjeldende ferielov kreve å få overført inntil 12 virkedager ferie til påfølgende ferieår, jf. ferieloven § 9 nr. 1 tredje ledd.

Videre skal ferie som i strid med lovens bestemmelser ikke er avviklet ved ferieårets utløp, overføres til det påfølgende ferieår, jf. ferieloven § 7 nr. 3 annet ledd. Denne bestemmelsen er tolket slik at den også omfatter ferie som ikke er avviklet på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon, selv om manglende ferieavvikling i slike tilfeller ikke er lovstridig.

Endringene vil medføre at begrensningen på 12 virkedager oppheves, slik at all lovbestemt ferie som på grunn av sykdom eller foreldrepermisjon ikke er avviklet i løpet av ferieåret må overføres til påfølgende ferieår. Dette gjelder også i de tilfeller hvor arbeidstaker har vært syk over flere år og har mye ferie til gode.

 

Link til NNNs Medlemshåndbok

Publisert: 30. juni 2014|Kategori: Forsiden, Ukategorisert|

Del:

Kommende arrangementer: