Kjøtt og kjønnsubalanse

NorturaMalvik_webVed Nortura Malvik skjæres og slaktes det storfe, sau og lam så blodet renner. I høyt tempo, med anstendige arbeidsbetingelser. Men stort sett bare av menn.

Nortura Malvik ble etablert i 2010 på en av kommunens flotteste tomter. Med utsikt over Trondheimsfjorden, Hommelvik, Stjørdal og Værnes flyplass – ja, faktisk helt over til Sverige. Kjøttskjærerbedriften med eget slakteri har om lag 205 ansatte, hvorav 90 prosent er NNN-organiserte. Medlemstallet har ligget nokså stabilt på om lag 170.


Gode velferdsordninger
Det er en mannsdominert arbeidsplass. Ikke bare er dette tradisjon, men det er fortsatt så mye hardt og fysisk tøft arbeid, at det egner seg best for menn. Som konserntillitsvalgt Rune Heim og varahovedverneombud John Vidar Larsen. Eller Erlend André Jakobsen som startet som lærling hos Nortura på Tunga i 2004.

– Det var meningen at jeg skulle bli elektriker, men så hadde jeg en onkel som var en ekte Norturamann. Han anbefalte meg kjøttbransjen. Og siden Nortura er kjent for å ha gode velferdsordninger for sine ansatte, ble både yrkesvalget og arbeidsstedet et enkelt valg, sier Jakobsen.


NorturaMalvik_web2Arbeidsinnvandrerne
Jakobsen organiserte seg i NNN så fort han hadde fagbrev.

– Det var nok først og fremst de gode forsikringsordningene som lokket meg. Men i 2006 sto endringer i grunnbemanningen for tur, så jeg vurderte det som en klar fordel å organisere meg, forteller han.

I 2010, da Malvikfabrikken åpnet, ble skiftet Jakobsen arbeidssted. Og han underslår ikke at det har vært noen utfordringer. Først og fremst kulturforskjellene mellom de norske arbeidstakerne og noen av arbeidsinnvandrerne. Det handler mest om problemer med å forstå hverandre. Og da tenker ikke Jakobsen på de 50-60 innleide vikarene som kommer i høysesongen, men et dusin av de faste på hans egen avdeling.

– Da arbeidsinnvandrerne begynte å komme til Nortura sånn rundt 2006 var vi litt redde for de lokale rekrutteringsordningene, forteller Rune Heim. Men det har stort sett gått bra. Men innslaget av arbeidstakere fra særlig de baltiske statene, Polen og Tsjekkia har blitt merkbart større de siste årene. Om lag 23 prosent av arbeidsstokken er i dag arbeidsinnvandrere.

– Noen gnisninger har vi hatt, men det er historie nå. Selv om det kan være noe gettovirksomhet fra enkelte nasjonaliteter på kantina, forteller han.


Bryr seg

Arbeidsmiljøet ved Nortura Malvik er kjent for å være godt. Både Heim og Larsen mener dette skyldes bra struktur og organisering. De er gode på inkludering.

– Vi bryr oss om hverandre og jobber godt med arbeidsmiljøet. Vi er en IA-bedrift og har et godt fungerende arbeidsmiljøutvalg der vi på arbeidstakersiden har hatt lederen hele tida. Det det blir sjelden behov for avstemninger, vi diskuterer oss fram til enighet. Dessuten har vi rause velferdsordninger, gratis lunsj i kantine hver fredag, og en billig buffet resten av uka, forteller Larsen.
Skiftordninger fins ikke. Her slutter de å jobbe klokka tre på ettermiddagen.


Ønsker flere jenter
Heim mener bedriften har et utviklingspotensial. De ansatte vil ha mest mulig å gjøre, de veit at konkurransen i bransje er hard. Seks lærlingeplasser for kjøttskjæring og slakting kan bedriften stille med. For de ønsker å rekruttere ungdom til yrket.

– Men vi må rekruttere riktig. Jeg har slett ikke noe imot arbeidsinnvandrere, og mange av dem er flinke, men det er viktig at norsk ungdom også velger dette yrket sånn at det ikke dør ut når vi eldre slutter, sier Heim.

– Og kanskje vil bedre kjønnsbalanse også gi et enda bedre arbeidsmiljø?

– Ja, vi trenger helt klart å rekruttere flere jenter.


Gjør en best mulig jobb
Nortura har ting på stell. Tariffavtaler er forhandlet fram, minstelønna er til å leve av. De konkurrerer godt lønnsmessig.

– Det fins norske matindustribedrifter som går bra, men likevel nedbemanner og flytter deler av virksomheten til andre deler av verden – hva mener dere om det?

Det er fredag, klokka nærmer seg tre. Både Larsen og Heim har tatt av seg den grønne pausefrakken og forbereder seg på helg. Det er oppbruddstemning på klubbkontoret. Men dette er neppe den eneste grunnen til at dette spørsmålet ikke var det de ønsket seg mest.

– Som du har sett er det et høyt arbeidstempo her. Vi må produsere og er opptatt av å gjøre en best mulig jobb, sier Rune Heim. 

Tekst og foto, Jan-Erik Østlie, NNN Arbeideren.

På bildet Guro Sødal, Nortura Malvik.

 

Publisert: 13. november 2014|Kategori: Forsiden|

Del:

Kommende arrangementer: