Klumpen besøker Lyngen i Troms

Klumpen befinner seg fremdeles i Troms fylke. Den har lovet å sende bilder og melding fra hvert besøk som vi skal poste på Facebook, men fra dette besøket kom det et reisebrev – mye å fortelle om det som den fikk være med på. 

Startet med tepause
Jeg har vært hos Aurora Spirit AS, verdens nordligste destilleri. Anlegget er vakkert dandert mellom Lyngenfjorden og lyngsalpene på nedlagte Årøybukt fort, som var en del av lyngenlinja, en viktig strategisk plassering for tyskerne under den andre verdenskrig. Forsvaret tak over anlegget etter krigen og la ned det ned på nittitallet. Her produseres det brennevin, og bedriften har tre hovedprodukter. Bivrost Gin, Bivrost akevitt og Birost vodka. 
 
Jeg ble tatt imot av NNN medlem Gjermund Stensrud. Vi begynte dagen med en tepause og snakket litt om politikk og arbeidsliv.

       

Nydelig panne 
Vi begynte med å se på destillasjonsapparatet, håndlaget i Tyskland. Moderne men med tradisjonelt utseende, kan styres med en Ipad. 
Deretter var vi sjekket å sjekket styrken på noe som ble kalt for «new make» Det var det som skulle legges på fat og som etter minimum 3 års lagring på fat blir til whisky. For å måle styrken nøyaktig så brukte operatøren hydrometer og termometer. Jeg måtte teste et av produktene også, valgte en gin. Det luktet meget godt og kan anbefales. 

Karve
Vi måtte også sjekke litt råvarer, og Gjermund fant frem karve, det luktet surkål, men denne karven brukes til å lage akevitt, jeg fikk lov til å prøvesmake litt.
Da var vi kommet til testen av fatlagret akevitt. Den hadde fått en fin farge fra fatet, smak og lukt var også veldig bra. Denne skal komme i vinmonopolets hyller til våren.

Tur i baren
Så var det på tide å komme seg videre, men først måtte jeg innom baren en tur. Der ble det en liten whisky før jeg takket pent for meg.

Hvor reiser jeg nå? Følg med videre!

Ha en fin helg,
Hilsen Klumpen.

2017-03-02T13:56:23+00:00 27. januar 2017|