Matindustrien blir stadig viktigere

Matogindustri_2014Rundt 48.800 personer jobber i dag i matindustrien, viser en ny rapport Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk forskning (NILF) la frem på en konferanse onsdag. Dette gjør matindustrien til den nest største grupperingen i norsk industri og hver femte arbeider jobber nå innenfor matproduksjon.

 

Fra 2012 til 2013 har norsk matindustri hatt økning i antall sysselsatte, antall bedrifter, produksjonsverdi og verdiskaping.

Tallene viser at:

  • Antall sysselsatte har økt hvert år i perioden 2009-2013.
  • Matindustrien sysselsetter i dag 48 800 personer, og er den største etter verkstedindustrien.
  • Antall bedrifter har økt med 104 i fra 2009 til 2012, hvorav 37 bedrifter i drikkevare-bransjen. Sterk vekst i antall mikrobryggerier er en viktig del av forklaringen.
  • Matindustrien er mindre sårbar ovenfor konjunktursvingninger, men utfordres av økende import, fallende markedsandeler og begrenset tilgang på fagarbeidere.
  • Mens industrien samlet brukte 5,1 prosent av sin verdiskaping på FoU i 2012, bruker matindustrien bare 2,2 prosent i samme periode.
  • Importen av matprodukter, primært fra EU-industrien, øker årlig med ca. 8 prosent og norsk handelspolitikk er under press. 

 

Les hele rapporten her:

MAT OG INDUSTRI 2014

 

 

Publisert: 6. november 2014|Kategori: Forsiden, Ukategorisert|

Del:

Kommende arrangementer: