Matindustrien blir stadig viktigere
Rundt 48.800 personer jobber i dag i matindustrien, viser en ny rapport Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk forskning (NILF) la frem på en konferanse onsdag. Dette gjør matindustrien til den nest største grupperingen i norsk industri og hver femte arbeider jobber nå innenfor matproduksjon.
Fra 2012 til 2013 har norsk matindustri hatt økning i antall sysselsatte, antall bedrifter, produksjonsverdi og verdiskaping.
Tallene viser at:
- Antall sysselsatte har økt hvert år i perioden 2009-2013.
- Matindustrien sysselsetter i dag 48 800 personer, og er den største etter verkstedindustrien.
- Antall bedrifter har økt med 104 i fra 2009 til 2012, hvorav 37 bedrifter i drikkevare-bransjen. Sterk vekst i antall mikrobryggerier er en viktig del av forklaringen.
- Matindustrien er mindre sårbar ovenfor konjunktursvingninger, men utfordres av økende import, fallende markedsandeler og begrenset tilgang på fagarbeidere.
- Mens industrien samlet brukte 5,1 prosent av sin verdiskaping på FoU i 2012, bruker matindustrien bare 2,2 prosent i samme periode.
- Importen av matprodukter, primært fra EU-industrien, øker årlig med ca. 8 prosent og norsk handelspolitikk er under press.
Les hele rapporten her: