Midt i matfatet

Midt_i_matfatet_KiMsDenne uken besøkte NNN syv bedrifter i landbruksfylket Hedmark. Det var ingen tvil om at vi var midt i matfatet, her ble det produsert mat overalt, med fantastiske råvarer. 

De store naturgitte variasjonene gjør landbruket i Hedmark svært mangfoldig, både når det gjelder jordbruk og skogbruk, og fylket har nesten 4000 gårdsbruk i drift.

NNN Landsstyre, samt administrasjon besøkte tirsdag; Nortura Elverum, Orkla avdeling Rieber Elverum, Tine Brumunddal, Grilstad Brumunddal, Nortura Rudshøgda, Kims Skreia (potetgullproduksjon på KiMs – forsidebildet) og Strand Unikorn.

Vi ønsker å møte våre tillitsvalgte, snakke med medlemmer og bli bedre kjent med bedriftene. NNN har medlemmer i over 600 næringsmiddelbedrifter.
Vi fikk en strålende mottakelse alle steder, med blide folk, gode omvisninger og deilige smaksprøver.


Nortura Rudshøgda

En av de største bedriftene i området er Nortura Rudshøgda. De er spesialisert på sitt område og er Ringerikes største industriarbeidsplass.
– Vi bør få egen gang- og sykkelsti hit, det er jo nærmere 600 ansatte som skal hit hver dag, sier fabrikksjef Fred Bakkejord med et smil.

Det er ingen tvil om at dette er en stor bedrift, her har de et slaktevolum på 28,2 mill kg hvert år, og har et foredlingsvolum på 17,6 mill kg.

Vi møtte hovedtillitsvalgt Bjørn Moastuen, og nesten alle lederne for avdelingene på Rudshøgda.
De har et velfungerende apparat med klubbstyremøter ca. hver tredje uke.  Kvinneandelen på bedriften er ca. 30 % og de fleste er på finstykk, men det er tre kvinnelige kjøtt skjærere.

Nortura Rudshøgda

Nortura Rudshøgda

 
Bjørn Moastuen og Steinar Martinsen

Bjørn Moastuen og Steinar Martinsen

 

– Vi har en stabil arbeidsstokk forteller Bjørn Moastuen, her med Steinar Martinsen som har vært i bedriften, og medlem hos NNN i nærmere 30 år.
Han forteller videre at de vil bli ytterligere 90 ansatte på bedriften, når Nortura Lillehammer legges ned. Nortura har veldig gode rutiner i omstillingsprosesser, slik at ingen blir uten jobb når Lillehammer legges ned.  Hos Nortura Rudshøgda er det god organisasjonsgrad, og alle får velkomst med informasjon av tillitsvalgte når de begynner på bedriften.

Strand Unikorn
I 1843 ble Strand Brænderi startet av lokale bønder, som ønsket å foredle poteten til flytende vare.
I 2008 kjøpte Strand Brænderi Unikorn, og senere kjøpte de også Hadeland Mølle og Hundseth Mølle. Bedriften eies av bønder, men ingen kan eie mer enn 8 % hver i selskapet.

Selskapet har som målsetting, at de sammen med sine kunder skal styrke grunnlaget for verdens viktigste yrke – nemlig produksjon av mat!
Konsernet har 113 ansatte der 109 er i Strand Unikorn og 9 er på Hundseth Mølle. Strand Unikorn har anlegg på Vippetangen, Sjursøya, Stange, Hamar, Skarnes og Sarpsborg. På Strand Unikorn Moelv er de 65 ansatte.

Strand Unikorn tenker fremtid, og har planlagt flere utbygginger bla.et nytt lager på ca. 3000 kvm på Moelv. Anlegget på Moelv er det største i kjeden.

Besøk på Strand Unikorn

Besøk på Strand Unikorn

 
 
Asle Tronstad får opplæring på Strand Unikorn

Asle Tronstad får opplæring på Strand Unikorn

 

– Bedriften er avhengig av en god og fordelaktig landbrukspolitikk, og der tilhørende rammebetingelser, sier personalsjef Iver Reistad, og forteller videre at det er knallhard konkurranse i markedet, men de satser hardt og er positive til fremtiden.

– Klubben på Moelv har 23 medlemmer. Vi har et godt forhold til ledelsen og klubben har møter ved behov, forteller klubbleder Kåre Engevold. Han forteller videre at klubben har informasjonstavler på alle avdelinger. Hos oss er det lite sykefravær og vi er veldig glade på jobb, avslutter han.

Denne uken har NNN møtt mange medlemmer, tillitsvalgte og ledere i næringsmiddelbedrifter på Hedmark.  Fylket har stor matproduksjon og mange industriarbeidsplasser.

Her er noen flere bilder fra besøket:

Fornøyde ansatte på Nortura Rudshøgda.

Fornøyde ansatte på Nortura Rudshøgda.

Erik Svellet, klubbsekretær på KiMs

Erik Svellet, klubbsekretær på KiMs

Møte med klubben på Nortura Elverum

Møte med klubben på Nortura Elverum

Grethe Albrechtsen, kjøttskjærer på Nortura Rudshøgda

Grethe Albrechtsen, en av tre kvinnelige kjøttskjærere på Nortura Rudshøgda

Midt_i_matfatet_KiMs
Ostepop hos KiMs på Skreia

Ostepop hos KiMs på Skreia

NNN takker for noen fine dager på Hedmark.

«Verdens viktigste yrke er produksjon av mat!»

Publisert: 19. juni 2015|Kategori: Forsiden|

Del: