SamBa mot utenlandsk bakerkonkurranse

Arrangement of baked bread and rollsBakeribransjen er truet av utenlandsk konkurranse. Nå starter et utviklingsprosjekt som skal gjøre bedriftene mer effektive og lønnsomme.

Selv om brødet i dagligvarebutikken riktignok er både varmt og ferskt, er det svært ofte ikke laget i Norge. Det butikkstekte brødet er svært mange tilfeller importert som halvfabrikata. Halvstekte rundstykker, hamburgerbrød, bagetter og lignende, er ofte også produsert i utlandet.

En truet bransje

– Bakeribedriftene i Norge har hatt sviktende inntjening de siste ti årene. En hovedårsak er økende import, forteller daglig leder Gunnar Bakke i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF). Fra 2000 til 2013 var økningen på hele 165 prosent, og i dag er om lag hvert fjerde brød på norske bord importert. Nå lyser varsellampene.

Atle Tronstad, forbundssekretær NNN

Atle Tronstad, forbundssekretær NNN

– Utviklingen kan rett og slett ikke fortsette dersom vi også i fremtiden skal ha levedyktige bakerier og norskprodusert brød på frokostbordene, sier forbundssekretær Asle Tronstad i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.

SamBa for samarbeid

Nå har partene i bransjen fått midler av Hovedorganisasjonenes Fellestiltak og startet utviklingsprogrammet ”Sammen for bakeribransjen – SamBa”. Gjennom konstruktivt samarbeid og medarbeiderdrevet innovasjon skal bedriftene bli mer effektive og drive mer produktutvikling. Målet er mer tilfredse medarbeidere, mer fornøyde kunder og bedre lønnsomhet.

Skal vi lykkes, er det en forutsetning at alle ansatte bidrar med sin kunnskap og erfaring – fra ledelse til tillitsvalgte. Vi små dra lasset sammen, og et godt samarbeid er nøkkelen til det hele. Derfor er dette et partssammensatt prosjekt som skal bidra til bedre relasjoner, fellesskapsfølelse og tillit i bedriftene, sier Gunnar Bakke. Med i prosjektet er ti bakeribedrifter – fra store industribakerier til små håndverksbedrifter.

Både Bakke og LO-makker Tronstad har store forventninger til SamBa-prosjektet.

– Vi er sikre på at bedre samarbeid vil føre til økt effektivitet og mer lønnsomhetsskapende rutiner. Dessuten har vi stor tro på at vi gjennom dette prosjektet vil få nyttig lærdom som også kan komme andre bedrifter til gode, sier Tronstad.

 
Tekst: Anja Kildal Gabrielsen

Foto: Colourbox og NNN

Publisert: 11. februar 2015|Kategori: Forsiden|

Del:

Kommende arrangementer: