Sekstimersdagsbedriften

Tine_Heimdal_Foto_J_E_Ostlie_På TINEs sentrallager og pakkeri på Heimdal fikk de ansatte medbestemmelse og forkortet arbeidsdag. Suksessen kom umiddelbart. Og den er varig.

– Nå stortrives jeg på jobb. Jeg var litt tvilende i starten, var redd det skulle bli mer stress i arbeidshverdagen. Jeg sleit med helsa, særlig døgnrytmen. På kveldsskiftet jobbet vi helt til halv ett. Da klarte jeg ikke å sove når jeg kom hjem, sier Ketil Eithun som jobber i pakkeriet på Tine Heimdal, en arbeidsplass han har hatt siden 1998. Han er far til en fem- og en sjuåring som krever sitt, men nå har han overskudd til å gjøre ting sammen med barna.

Foregangsbedrift
Hva var det Eithun var så tvilende til? Jo, prøveprosjektet med sekstimersdagen.

Historien starter i en protokoll mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Tine i tariffoppgjøret i 2006. Partene tok vedtaket på LO-kongressen i 2005 om å starte prøveprosjekt med sekstimersdagen alvorlig, og Tines avdeling i Heimdal ble valgt ut. Etter påske året etter fikk alle de ansatte ved sentrallageret til Tine, av NRKs Brennpunktredaksjon kalt Ostefabrikken, sekstimersdagen. Prøveprosjektet skulle vare bare ett år, men ble forlenget ut 2009. I dag er arbeidstidsforkortningen innført på permanent basis – ostefabrikken på Heimdal er landets eneste bedrift med sekstimersdagen. Fabrikken like utenfor Trondheim som åpnet i 1992 og disponerer 22.000 kvadratmeter, har 176 medarbeidere og en årlig omsetning på 2,7 milliarder, er i dag en suksess- og foregangsbedrift for sekstimersdagen.

Les hele artikkelen i neste nummer av NNN Arbeideren, Frifagbevegelse og LO Aktuelt.

Tekst og foto: Jan-Erik Østlie, NNN Arbeideren

Publisert: 10. oktober 2014|Kategori: Forsiden, Ukategorisert|

Del:

Kommende arrangementer: