Vespaververnes vei videre

VespaNNNs vervekampanje er sparket i gang. I slutten av juni kan du vinne en rød Vespa.

17. og 18. februar arrangerte NNN en fylkeskoordinatorkonferanse i Oslo der deres rolle – og særlig innsatsen rettet mot verving – ble satt på agendaen. Tonje Kåsene og Trygve Isaksen, henholdsvis fylkeskoordinatorer for Sør-Trøndelag og Troms, er utpekt som spesielle spydspisser i vervearbeidet.

Åpen og ærlig
– Jeg har sagt ja til å være fylkeskoordinator. Da må jeg også innse viktigheten av medlemsverving, men å tallfeste hvor mange jeg klarer å verve, ønsker jeg ikke. Nå må jeg komme meg på veien for å jobbe. Det hjelper ikke med ett bedriftsbesøk, du må innom flere ganger, sier Isaksen.

– Troms fylke er ikke noe lett fylke å verve medlemmer i?

– Nei, men jeg veit hvor jeg kommer fra. Det kommer til å bli mye bilkjøring og mye vær. Antagelig en del venting og mange dager på veien. Jeg har allerede vært i kontakt med flere bedrifter. Nå er det viktig at jeg møter dem, prater med dem på en ordentlig måte. Det er viktig å være åpen og ærlig på hva vi vil, forteller Isaksen som innrømmer at han fra tid til annen opplever stengte dører. Men når han ikke fram på én måte, prøver han en annen. Nå planlegger han en tur til Karlsøy kommune hvor det er en del fiskeindustri.

– Jeg skal innom rubbel og bit av bedrifter jeg veit om. Og får jeg tips om nye bedrifter jeg ikke kjenner, drar jeg dit også, sier han.

VervevespaViktig å etablere klubber
Tonje Kåsene har ryddet kalenderen – nå er det tid for uteaktiviteter. Det skal reises. Hun forteller at de jobber med å få en oversikt over hvor NNN har tariffavtaler og hvor de ikke har det.

– Jeg ønsker å bidra til at medlemmene ute på bedriftene etablerer klubber. Da blir det mye lettere å verve medlemmer, sier Kåsene som betrakter seg mer som en organisator og igangsetter enn en superverver. Hun forteller imidlertid at de i hennes fylke har godt over tusen potensielle medlemmer der NNN allerede har tariffavtaler. Og at de vil satse på fiskeindustrien framover der potensialet er stort. En god nummer to er bakerne. Hos Bakers er de bra organiserte, men både hos Goman, Mesterbakeren og Rosenborg bakeri er potensialet stort..

 

Arbeidsinnvandrene
– Hva er trikset for å bli god til å verve blant arbeidsinnvandrerne?

– Det er viktig å skape tillit. Du må sette deg inn i deres situasjon, bakgrunn og kultur. Å være til stede i lang tid. Ta gjerne med tolk. Innmeldingsblanketter på ulike språk er det viktig å ha med i bilen. Jeg oppfordrer alle tillitsvalgte til å bruke disse blankettene aktivt, sier Kåsene.

Isaksen er enig, også han har bilen full av vervebrosjyrer på ulike språk. Han understreker at også på NNNs hjemmeside fins det en verktøykasse med gode råd som kan brukes i vervearbeidet. At arbeidsinnvandrerne blir truet med ikke å organisere seg, er Isaksen godt kjent med.

– Jeg har også vært på bedrifter hvor ansatte blir truet med oppsigelse om de ikke godtar overtidsarbeid, sier han.

– Vi må bruke historien vår når vi snakker med arbeidsinnvandrerne og fortelle dem hvordan og hvorfor vi har kommet dit vi er. Da er det en del som forstår betydningen av å være fagorganisert, sier Tonje Kåsene.

Tekst og foto: Jan-Erik Østlie, Redaktør NNN Arbeideren

Publisert: 19. februar 2015|Kategori: Forsiden|

Del:

Kommende arrangementer: