Arv kan være et vanskelig tema for mange. Få kontroll på arveoppgjøret med disse 5 rådene


Med LOfavør Advokatforsikring er det enklere å få juridisk hjelp og rådgivning uten at det koster skjorta.

Arv angår oss alle, men kan virke komplekst. Hvordan du kan ta grep for å gi familien trygghet og sørge for at arven din følger dine ønsker.

Med LOfavør advokatforsikring er du sikret hjelp innenfor de største private rettsområdene, hvor arverett er en av disse.

Gratis for våre medlemmer
Det fine med advokatforsikringen er jo at du ikke trenger å gå rundt og bekymre deg for om du har råd til å få hjelp av advokat. Vanligvis kan det å sette opp noen få dokumenter fort koste mange tusen kroner. Men som medlem i NNN får du gratis hjelp når du trenger det.

Advokatforsikringen omfatter de vanligste områdene de fleste trenger juridisk hjelp til.

LOfavør advokatforsikring inviterer til webinar om arv 12. januar. Påmelding til det digitale seminaret her.

Advokatens råd om arveoppgjør
Finn ut hvilke arveregler som gjelder i din familiesituasjon, og opprett testament! Sørg for at arv du disponerer fritt over går til det du ønsker.
Informer dine nærmeste om at du har opprettet testament og hva det inneholder! Da kan man snakke seg gjennom eventuelle uenigheter eller utydeligheter.
Bestem om du ønsker å testamentere visse gjenstander til bestemte personer.
Vil du gi forskudd på arv? Sørg for å gjøre det riktig, så det ikke blir ansett som gave i stedet!
Få hjelp av en advokat til å sette opp testament, så du vet med sikkerhet at arven fordeles slik du vil.
Les videre for å lære mer om hvert punkt.

Du har en fri andel arv
Ulike familiestrukturer påvirker hvem som arver, og hvor mye.

Loven sier at livsarvinger, ektefelle osv. har rett på visse deler av arven, men du vil alltid ha en viss andel fri arv. Den bestemmer du selv over. Hvis du har konkrete ønsker, anbefaler Line at du skriver et testament der du forteller hva som skal skje med denne frie arven.

Kan man testamentere bort eiendeler?
Fra januar 2021 fikk vi ny arvelov. Arveloven sier at vi kan testamentere bort spesifikke eiendeler til bestemte arvinger, sier Line videre. – Uten testament der man bestemmer hvem som får hva, vil andre arvinger kunne motsette seg at en arving får beholde en spesifikk eiendel. Da kan for eksempel hytta måtte selges i stedet for å bli i familien.

Gi forskudd på arv? Gjør det riktig!
Noen ganger vil man gi en arving noe mens man fortsatt lever. Forskudd på arv betyr at personen du gir forskuddet til, får verdien av forskuddet trukket fra verdien de arver senere. Da er det viktig at du sier klart og tydelig ifra at dette er forskudd på arv før gaven overrekkes, eller senest idet gaven gis. Du kan ikke si det i ettertid.

Du bør også varsle de andre søsknene om at en arving får et forskudd på arv. Dette bør være skriftlig, så det ikke er noen tvil. Dersom du ikke varsler om at gaven er et forskudd på arv, blir det en såkalt pengegave – det vil si at arvingen som får gaven, fortsatt vil ha rett på like mye som sine søsken senere.

Hvordan kan en advokat hjelpe deg med arv?
Når du skal opprette alle slags dokumenter relatert til hva du eier, er det gull verdt å få hjelp av en advokat for å sørge for at alt er riktig satt opp, og at du oppnår det du ønsker.

Dokumenter som testament, erklæring om forskudd på arv, og fremtidsfullmakt. En advokat kan også hjelpe med all planlegging og bistand rundt arverett. Lurer du på noe, kan en advokat komme med gode råd.

Med LOfavør Advokatforsikring betaler du ingen timepris hos advokaten. Du betaler kun forsikringspremien, og får ubegrenset og gratis juridisk rådgivning hos advokatene i HELP.

 

Publisert: 3. januar 2023|Kategori: Informasjon|

Del:

Kommende arrangementer: