Ba landsmøtet stoppe sukkeravgiften


Ansatte i sjokolade- og drikkevarebransjen markerte sin motstand mot den dramatiske økning av sukkeravgiften da FrPs landsmøte på Gardermoen åpnet i dag. De ansatte i Coca-Cola, Ringnes, Freia og Nidar frykter at FrPs avgiftspolitikk nå raserer norske industriarbeidsplasser. 

Da landsmøtet til FrP åpnet ble delegatene møtt med norskprodusert sjokolade og brus fra ansatte i norsk industri. De ansatte ba landsmøte om å snu i spørsmålet om en sjokkøkning av avgiftene på brus og sjokolade.

Tillitsvalgte fra Ringnes, Coca-Cola, Nidar og Freia

– Jeg synes hele opplegget virker veldig tankeløst, jeg skjønner at dette er en hestehandel for å få igjennom en deal. Men de har jo ikke inntektene allikevel, resultatet er at det går ut over norske arbeidsplasser. Det er jo ikke noe økning i skatteinntekter for dem, for volumet vårt går videre over på grensehandel og til postordre. Du får jo brus for halve prise fraktet rett på døra. Det skaper ikke mer inntekter bare mindre arbeidsplasser, sier en oppgitt Jan Vidar Hansen, som er konserntillitsvalgt i Coca-Cola.

De ansatte håper nå at landsmøtet vil gi finansminister Siv Jensen klar beskjed om å stoppe sukkeravgiften.
– Jeg håper at Fremskrittspartiet kan snu i denne saken, slik at vi blir kvitt sukkeravgifta. Det er ingen skam å snu, sier Gøran Nyberg som er konserntillitsvalgt hos Freia.

Stig Gøran Nilsen, tillitsvalgt Nidar, deler ut sukkerfri tyggegummi med sukkeravgift

Økt grensehandel
Tall fra SSB viser at grensehandelen har økt dramatisk siden FrP kom inn i regjering. Den dramatiske økningen i sukkeravgiften fra nyåret gjør en vanskelig situasjon enda verre.
– Vi produserer for Sverige, slik at vi har omtrent det samme volumet. Vi produser Pepsi for Sverige, så kjører nordmenn til Sverige, kjøper den tilbake og bringer den til Norge. Hos oss er det ikke snakk om permitteringer. Alt dette er et kjempegodt eksempel på at næringsmiddelindustrien ikke blir tatt på alvor av politikerne. Når de tar avgiftsøkninger på 40 og 80 prosent så er det regelrett horribelt, sa konserntillitsvalgt i Ringnes Carlsberg Jostein Aukland.

Bakgrunn
I budsjettforliket mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre ble man enige om å øke avgiftene på sjokolade med hele 83 prosent fra 1. januar 2018. Avgiftene på mineralvann ble økt med 42 prosent. Totalt ble avgiftene økt med over 2 milliarder kroner. I følge tall fra SSB var grensehandel i 2017 på over 15 milliarder etter en vekst på 9 prosent. Siden 2012 har grensehandelen økt med 3,5 milliarder kroner.

Publisert: 27. april 2018|Kategori: Forsiden, Ukategorisert|

Del:

Kommende arrangementer: