Balansert makt i verdikjeden for mat og dagligvarer


I dag fremmet AP forslag på Stortinget om å utrede med sikte på å innføre et forbud mot at dominerende leverandører kan bedrive prisdiskriminering. Ap ber samtidig regjeringen legge fram forslag til en lov om god handelsskikk med tilsyn. 

– Vi er glad for at AP setter fokus på situasjonen i dagligvaresektoren og for dagens fremlagte dokument 8 forslag. Det er på høy tid at denne debatten kommer opp igjen. Maktkonsentrasjonen i denne verdikjeden har blitt ytterligere forverret i dagligvarekjedenes favør. Dagligvarekjedene presser stadig for å overta enda større kontroll av verdikjeden, sånn som distribusjon, sier NNNs leder Jan-Egil Pedersen.

Høring
Den 15. november 2017 sendte Nærings- og fiskeridepartementet to rapporter om dagligvaresektoren ut på høring.
Rapporten fra Oslo Economics og tar for seg etableringshindringer i dagligvaresektoren. De går dessverre ikke inn i de viktige problemstillingene for bransjen, som for eksempel skjev fordeling av verdiskapning og ubalanse i maktforholdet i disfavør for matprodusentene.
Oslo Economics peker på sterk markedskonsentrasjon i detaljist- og grossistleddet, og peker på at de to spesifikt største etableringshindrene som butikklokaler og innkjøpsbetingelser.

NNN har gjennom LO levert høringssvar. LO mener at rapporten gir en feil beskrivelse på noen områder, og som det ble lagt mer vekt på i svaret. Mandatet som ble gitt av departementet mener vi burde gitt mulighet til å utrede ytterligere problemstillinger rundt dagligvaresektoren, også at Oslo Economics har et noe snevert syn på mandat og mulige løsninger. Les LOs høringssvar her (PDF)

– Vi forventer nå at regjeringen kommer med kontrete tiltak i forhold til en lov som regulerer denne verdikjeden, med et eget tilsyn med sanksjonsmuligheter. Distribusjon må være en del av tilsynets mandat.

Bekymring hos tillitsvalgte
Flere av våre tillitsvalgte forteller nå at bedriftene er så hardt presset at de prøver å redusere lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte.

– Vi mener at det er behov for en langt større åpenhet rundt avtaler mellom matprodusentene og dagligvarekjedene, sier NNN leder Jan-Egil Pedersen og understreker at Norge er det landet som har kommet kortest i Europa å innføre tiltak for å regulere denne verdikjeden.

Forventer konkrete forslag
Vi er glad for at AP setter fokus på situasjonen i dagligvaresektoren – og vi støtter fortsatt forslaget om en lov om god handelsskikk med Handelstilsyn.

– Vi er også glad for at regjeringen i Jeløya-erklæringen sier at de vil «legge til rette for økt konkurranse innenfor detaljhandel og distribusjon av matvarer og andre dagligvarer». Vi ser gode muligheter for et bredt politisk handlingsrom nå på feltet. Og vi ser frem til konkrete forslag fra regjeringen som resultat av høringsrunden som pågår nå, avslutter Jan-Egil Pedersen.

For ytterligere kommentar: Leder NNN Jan-Egil Pedersen
Tlf.: 918 79 613. Epost: jan.egil.pedersen@nnn.no

Publisert: 15. mars 2018|Kategori: Forsiden, Ukategorisert|

Del:

Kommende arrangementer: