Uke 25 ble litt av ei uke for Jan-Egil Pedersen, tidligere leder av NNN. Da hanket han inn alle fagbevegelsens høyeste utmerkelser.

Jan-Egil Pedersen gikk formelt av som forbundsleder 1. april i år og overlot lederansvaret til Anne Berit Aker Hansen, helt i tråd med landsmøtevedtak i april 2017.

Fredag 21. juni er Pedersens siste arbeidsdag. Da går turen hjem til Porsgrunn, da slutter han seg til pensjonistenes rekker.

Sliteren
Mandag 17. juni hadde NNN invitert til mottakelse på Stratos. Hit kom hele mat- og næringsmiddelbransjen – også arbeidsgiverne – og mange av forbundslederne fra LO-forbund både i offentlig og privat sektor.

LO-leder Hans-Christian overrakte Pedersen «Sliteren», AOFs høyeste utmerkelse – en pris som henger svært høyt.

Berørt av rosen
Den ene arbeidsgiverrepresentanten etter den andre holdt takketaler til Pedersen på arrangementet. Her ble han av samtlige hyllet som en stor næringslivsbygger, en stor taktiker og et gjennomført engasjert og imøtekommende menneske. Alltid blid og med et smil på lur, men også en tøff og bestemt forhandler.

Pioneren
18. juni gikk NNNs landsstyremøte av stabelen på Hurdalsjøen Hotell. På kvelden fikk Jan-Egil Pedersen ikke bare tildelt forbundets gullnål, men forbundsleder Anne Berit Aker Hansen overrakte ham også LOs høyeste utmerkelse Pioneren, en utmerkelse bare fire NNN-ere har fått før ham.

Statutter for sliteren
Sliteren kan kun tildeles personer som er ute av aktiv tjeneste og har gjort en innsats for arbeiderbevegelsen som er ut over det vanlige.
Forutsetningen er at hedersbevisningen skal henge meget høyt.

Om Pioneren
En utmerkelse som har blitt delt ut i norsk LO fra 1977. Den gis til fagforeningsfolk som «har gjort en betydelig innsats i/for fagbevegelsen i minst 25 år sammenhengende».
LO står bak prisen, mens de enkelte LO-forbund står for betaling og tildeling.
Utmerkelsen deles ut i form av en 25 cm høy kopi av den kjente statuen ved LO-bygget på Youngstorget, «Pioneren».
Kunstneren bak skulpturen er Per Palle Storm, som har tilkjent LO alle rettigheter til kopiering av figuren.

Tekst: Jan-Erik Østlie, NNN Arbeideren