Jobbe på helligdagene i mai? Dette har du krav på:


I mai er det mange fridager, og mange som vil kose seg på restauranter og hoteller. Her følger en oversikt over hva de som skal jobbe har krav på av fri, lønn og tillegg.

Mai er en måned hvor våren har kommet, og hvor det både er 17.mai, Kristi Himmelfartsdag og pinse. Mange fridager for de fleste, men det er også mange som må jobbe for å holde hjulene i gang. Spesielt i hotell- og restaurantbransjen, på flyplasser og innenfor helsevesenet, eldreomsorgen og nødetater, for å nevne noen.

Helligdager er fridager
Rettighetene ved arbeid i på fridagene varierer med hvor man jobber og om man har tariffavtale.

Arbeidsmiljøloven slår fast at man skal ha fri etter klokka 18 før en søndag og før en helligdag, eller det vi kaller røde dager. 17. mai, Kristi Himmelfart, 1. og 2. pinsedag er røde dager. Mens pinseaften, altså lørdag skal man ha fri etter klokka 15. Derfor stenger de fleste butikkene tidligere denne dagen.

På disse fridagene er det faktisk i arbeidsmiljøloven et «alminnelig forbud» mot å jobbe. Det betyr ikke at det er forbudt å jobbe, men at det skal være gode grunner for å jobbe likevel, og at man skal ha tillegg. Det samme gjelder altså etter klokka 18 onsdag før 17. mai, og etter klokka 15 på pinseaften.

Les mer utfyllende på LO-advokatene

Foto: Colourbox

Publisert: 16. mai 2023|Kategori: Informasjon|

Del:

Kommende arrangementer: