LO og NHO enige om ny hovedavtale

LO og NHO enige om ny hovedavtale: Skal jobbe sammen for økt organisasjonsgrad og frontfaget

Fredag signerte NHO-toppen Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik en ny hovedavtale. Ifølge forhandlings-veteraner har forhandlingene aldri gitt bedre resultat.
Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, går imidlertid ikke god for en slik beskrivelse, av naturlige årsaker.

– Disse forhandlingene har holdt på helt siden 1935. Jeg har heller ikke vært med veldig lenge. Men vi fikk til ganske mye. Så kan man alltid ønske seg enda mer, sier Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.

Godt samarbeid
Almlid tolker det som at det er et godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet. Det gjør også LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Hun synes man har fått til mye de to dagene partene har sittet på Leangkollen hotell i Asker og forhandlet.

– Vi har fått til mye bra. Men det tror jeg også skyldes arbeidsformen vi har hatt. Vi har jobbet godt i fellesskap i forkant. Vi har vært godt forberedt. Og vi har hatt felles saker vi er opptatt av, legger hun til.

For å sette det litt i perspektiv. For fire år siden ble man enige om å fjerne faksmaskinen fra avtalen. Enda fire år tilbake i tid klarte man ikke å bli enige om akkurat det, sies det.

Organisasjonsgraden
Hovedavtalen kom i 1935 og er arbeidslivets grunnlov. Alle de grunnleggende bestemmelsene som regulerer partsforholdet er med her. De mest grunnleggende bestemmelsene som blant annet omhandler streik har stått nesten uendret siden 30-tallet.

Hovedavtalen ble etablert for å skape arbeidsfred. Det forhandles om den hvert fjerde år.

I år har man blitt enige om å sette ned et partssammensatt utvalg som skal se på styrkingen av et organisert arbeidsliv.

«Partene er enige om viktigheten av å opprettholde og å øke organisasjonsgraden både for arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, og å bidra til, og tilpasse seg, utviklingen i samfunns- og arbeidslivet, slik at organisasjonene er attraktive og relevante», heter det.

Les hele saken på Frifagbevegelse her.

Protokoll Hovedavtalen finner du her.

Foto og tekst: Helge Rønning Birkelund

Publisert: 22. november 2021|Kategori: Tariff|

Del:

Kommende arrangementer: