Migrantarbeidere i norske verdikjeder for matproduksjon


I dag la Norgesgruppen, Lofotprodukter, Gartnerhallen, Lerøy, Fatland, Lerum, Fellesforbundet og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund frem en rapport som handler om migrantarbeidere i norsk matproduksjon.

Migrantarbeidere er en viktig del av verdiskapningen i norsk matproduksjon. De senere årene har arbeids- og boforhold til migrantarbeider blitt kritisert ved flere anledninger.
I rapporten slås det fast et det er behov for flere tiltak for å hindre arbeidslivskriminalitet og utnytting av utenlandsk arbeidskraft. Dette er basert på funn i rapporten.

King Instituttet og NorgesGruppen har i samarbeid med fem norske leverandører og et stort utvalg av deres produsenter gjort en kartlegging av rammeverket og situasjonen for migrantarbeidere i norske verdikjeder for matproduksjon.

– Vi er veldig glad for NorgesGruppens initiativ. Denne rapporten gir et usminket bilde av situasjonen og gir et godt bilde av hvordan tingene er, sa nestleder i NNN Jarle Wilhelmsen.

Under dagens panelsamtale, hvor disse deltok; adm. dir. Gartnerhallen Elisabeth Mortens, faglig sekretær Fellesforbundet Arvid Eikeland, HR dir. Lerøy Endre Kristiansen, fagsjef bærekraft NorgesGruppen Bjart Pedersen og nestleder i NNN Jarle Wilhelmsen, sa Wilhelmsen at tariffavtaler sikrer en garanti for at ting er ordentlige, og at de ansatte får det de har krav på når det er et organisert arbeidsliv.

Elisabeth Mortens i Gartnerhallen fortalte om lover og regler som må følges; dialog, samarbeid, opplæring, gode verktøy, godt samarbeid med kunder og tilsyn med sanksjoner.

– Vi opplever at det har blitt bedre med årene, mye på grunn av allmengjøring, og flere aksjoner bidrar også til at flere må forholde seg til Arbeidsmiljøloven sa Endre Kristiansen, HR direktør i Lerøy.

Hvordan skjer rekrutteringen
– Vi snakket med nærmere 600 bedrifter og her kommer det frem at 40% av bedriftene kommer til å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft i 2020 forteller fagsjef for bærekraftig handel i NorgesGruppen Bjart Pedersen. Det er mye usikkerhet knyttet til rekruttering, i tillegg til bemanningsbyråer benyttes det sosiale medier, sosialt nettverk og nettsider i hjemlandet, det er lite kunnskap om rekrutteringspraksis.

– Det er mange dårlige erfaringer, et godt eksempel er noen av sommerens jordbærplukkere sa Arvid Eikeland i Fellesforbundet. Han er overrasket over de store mørketallene når det gjelder hvordan rekrutteringen foregår.

Lovverket
Det var stor enighet om, det viser også rapporten, at det er flere områder hvor lovverket må styrkes. Det er behov for flere tiltak for å hindre arbeidslivskriminalitet og utnytting av utenlandsk arbeidskraft. Det var også stor enighet om at språk er en utfordring.


Både Fellesforbundet og NNN poengterte flere ganger at det må heies på det organiserte arbeidsliv og det må tegnes tariffavtaler som legger til rette for et godt og sunt arbeidsliv. 

Les hele rapporten her.

Publisert: 4. september 2020|Kategori: Forsiden, Ukategorisert|

Del:

Kommende arrangementer: