Tirsdag og onsdag denne uken hadde NNN sitt landsstyremøte i Porsgrunn. I den forbindelse fikk vi oppleve Grenland Friteaters nye store utendørs forestilling om Meierislaget i 1933. 

Her fulgte vi streikende meieridamer, lokale ungdommer, politifolk og nysgjerrige tilskuere på Meieritorvet når det brutale Statspolitiet kommer til Porsgrunn, klare til å gå løs på folk med køllene hevet.

Forestillingen tar for seg meieristreiken i 1933, hvor kvinnene på Meieribolaget dannet fagforening og gikk ut i streik da forhandlingene om høyere lønninger stanset. Statspolitiet i Oslo fikk nyss om streiken, og ville bruke anledningen til å hevne seg etter nederlaget de led under Menstadslaget noen år tidligere. De hadde også vært i Tyskland for å lære taktikker av Waffen SS og Sturmabteilung (SA), og var ivrige etter å teste disse ut i praksis på «rampebyen» Porsgrunn. Da de ankom sentrum var alle i folkemengden som hadde samlet seg utenfor Meieribolaget fritt vilt for de uniformerte bøllene.

Sterkt med » Internasjonalen»
Både publikummere og skuespillere fikk en «røff behandling» av politimennene i Grenland Friteaters da publikum ved flere anledninger ble dratt inn i den dramatiske forestillingen om det ukjente Meierislaget.

– Vi satte stor pris på at teateret lot oss få spille rollen som «folkemengden», og det var sterkt når alle sang med på «Internasjonalen», sa Ann Elise Hildebrandt, som er bransjeansvarlig for meieriindustrien og melkebearbeidene industri i forbundet.


– Det er ganske utrolig å tenke på at det har sprunget tungt bevæpnede politisoldater rundt i gatene i Porsgrunn for å banke opp demonstranter, sier NNN sine leder Jan-Egil Pedersen. Dette var en flott forestilling, og teateret skapte en veldig god stemning under streikeoppmøtet, sa stolt forbundsleder som også fikk vist frem byen sin i tillegg til viktig historie.

Foto av NNN admin/landsstyre: Jan-Erik Østlie
Slaget: B.B/NNN