Stabburet taklet koronakrisa. Rørt Bollestad takket ansatte i matindustrien


Rørt Bollestad takket ansatte i matindustrien for å ha levert maten folk trenger under krisa: – Dere har gjort jobben. For oss

Matforsyningen har gått mer eller mindre normalt under hele koronakrisa. – Jeg sier tusen takk! Og blir nesten rørt, sier mat- og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) på besøk hos Orklabedriften Stabburet i Fredrikstad.
Og Bollestad vet å sjarmere en forsamling som er stolte av jobben sin:

– Dere har verdens beste jobb og har gjort en kjempeinnsats under denne krisa ved å sikre det norske folk tilgang til kjente og kjære matvarer, sa hun til et knippe utvalgte som holdt god avstand til hverandre utenfor Stabburet ved Råbekken Industripark i Fredrikstad.

NNN og NHO var med
Matforsyningen har gått mer eller mindre normalt under hele koronakrisa med unntak av noen mindre forsinkelser i transporten, karantenebestemmelser og tilløp til hamstring i starten. Til glede for matminister Olaug Bollestad, som mer enn gjerne ville høre om hvordan det har vært å jobbe i matindustrien de siste ukene – og ikke minst høre hvordan bedriftene har angrepet situasjonen for å holde hjulene i gang.

Med til Fredrikstad var også Anne Berit Aker Hansen, leder av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og Jaan Ivar Semlitsch, Orklas konsernsjef.

Spagetti à la Capri
Orklasjefen forteller statsråden om industriens to store oppgaver: For det første å levere den maten nasjonen Norge trengte samtidig som de ansatte i konsernet skulle tas vare på.

Det krevde nye rutiner og regler, fabrikklokalene måtte deles inn i soner – alt skulle gjøres mest mulig normalt i en unormal tid. Og det måtte skje raskt.

Semlitsch underslår ikke at Orkla fikk noen få smittetilfeller, men fikk kontroll på dette fort.

– Og vi hadde en voldsom produksjon av hermetikk, for eksempel Spagetti à la Capri, en av mine favoritter helt tilbake til fra studietida, sa konsernsjefen.

Til å stole på
Orkla bruker stort sett norske råvarer i sine produkter, men noe må de importere. Under krisa har de måttet finne alternative leverandører og transport. Konsernsjefen forteller at de er glade for at myndighetene betraktet dem som samfunnskritiske bedrifter, og at det på et tidlig tidspunkt ble avklart at sesongarbeidere kunne komme til selskapet for å jobbe.

– Vi i Orkla har vist at vi er til å stole på. Det setter vi pris på siden dette også er en av våre grunnverdier, sa Jaan Ivar Semlitsch.

Permitterte fiskeriansatte har ikke samme regler som andre. Nå taper Randi og kollegene tusenvis av kroner

Har ikke kontroll på været
Men også matindustrien har måttet tilpasse seg i disse urolige tider. Folk har gått fra å spise ute til å spise hjemme, de har går fra å kjøpe brødet sitt på butikken til å bake det hjemme. Stengningen av grenser og transport har vært industriens største utfordring, mente Bollestad. Nå mener hun i et selvforsyningsperspektiv at vi må legge til rette for mer produksjon av grønt og korn. Skjønt, alt er ikke politikk.

– Heller ikke et medlem av Kristelig Folkeparti har kontroll på været. I Finnmark er det fortsatt snø, mens på Jæren er situasjonen en helt annen. Vi har en jobb å gjøre i fellesskap, sa Olaug Bollestad og understreket at det viktige nå er å levere trygg og sikker mat når vi trenger den.

ROS: Mat- og landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) skryter uhemmet av norsk mat- og næringsmiddelindustri.

Vis bildetekst

Takk for maten!
NNNs leder Anne Berit Aker Hansen skrøt også av de ansatte i industrien.

– De har stått på nær sagt dag og natt for at bedriftene skulle være leveringsdyktige til enhver tid. Det har også vært gledelig å registrere den økte bevisstheten om verdien av å ha vår egen matproduksjon, og forbrukernes ønske om å kjøpe mer norske produkter, sa hun.

Nå mener hun matindustrien må kjenne sin besøkelsestid, profilere seg tydeligere og øke rekrutteringen til bransjen – særlig blant ungdommen. Sånn at vi ikke blir enda mer avhengige av utenlandsk arbeidskraft.

NNN har hatt noen hundre medlemmer ute i permitteringer, men de fleste er nå tilbake i jobb.

– Selv om også dere her på Råbekken opplevde at etterspørselen falt drastisk på noen varekategorier, har dere greid å unngå permitteringer og finne andre måter å sysselsette folk på. Det er et viktig bidrag til den store dugnaden, sa Anne Berit Aker Hansen, før hun avsluttet med et «Takk for maten!»

Få butikkansatte har blitt smittet av korona: – Vi har lyktes svært godt med smitteverntiltakene

«Folk et ikkje på sikt, dei et kvar dag!»

Den morsomste replikken denne markeringsdagen hos Stabburet kom fra Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, da han siterte den salige arbeiderpartimannen og kringskastingssjefen Einar Førde, en av Høyangers største sønner: «Folk et ikkje på sikt, dei et kvar dag».

Brubakk takket matmyndighetene for deres engasjement, og fortalte at han har hatt nær kontakt med Bollestad – ja, de har møttes et par ganger i uka. På nett og video.

– Vi har sett en unik innsats fra alle deler og ledd av verdikjeden. Samtidig har vi lært en mengde ting, ikke minst om hvor avhengige vi alle er av hverandre. Dette må vi aldri glemme, heller ikke når dette er over, sa han samtidig som han priste kompetansen hos både den norske og utenlandske arbeidskrafta i matindustrien.

– Vi har klart å levere også når grensene ble stengte. Det skal vi være stolte av, sa Petter Haas Brubakk.

Ansatte fått opplæringstilbud
Av smittevernhensyn var det et håndplukket lag som fikk lov til å være med på denne times seansen ved Råbekken Industripark. Blant de utvalgte var Lill Tove Hansen og Svein Hansen, som ikke er i slekt, men er henholdsvis leder og nestleder av NNN-klubben hos Stabburet. NNN har 146 medlemmer ved en bedrift med totalt 180 ansatte. De to tillitsvalgte fortalte NNN-Arbeideren at de ansatte som fikk mindre å gjøre på grunn av manglende leveringer til storhusholdningsmarkedet, har fått ulike opplæringstilbud. Både fagforening og ledelse har sammen gjort hva de har kunnet for å finne sysselsettingsoppgaver til de ansatte som trengte det.

– Hva har vært bestselgerne under krisa?

– Piknikskinke og Spagetti à la Capri, sier de begge i kor. Svein Hansen smiler litt ekstra lurt, han er nemlig med på å produsere begge deler.

 

Tekst og foto: Jan-Erik Østlie NNN Arbeideren.

Publisert: 11. juni 2020|Kategori: Forsiden|

Del:

Kommende arrangementer: