Hopp til innhold

Møte med næringsministeren

Næringsminister Cecilie Myrseth inviterte organisasjonene i dagligvarebransjen til et møte.

Konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen

20.august inviterte Næringsministeren til møte om konkurranseforholdene i dagligvarebransjen. Næringsminister Cecilie Myrseth er bekymret for konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen og inviterte organisasjonene til et møte. NNN var representert med NNNs leder Anne Berit Aker Hansen og politisk rådgiver Lars Iver Wiig. På møtet deltok også HK, NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel, Virke og DLF (Dagligvare Leverandørenes Forening).

Korte innlegg
Bransjen domineres av få og store dagligvarekjeder, og det er vanskelig for små og nye aktører å etablere seg. Regjeringen har gjennomført flere tiltak for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen, men det var viktig for næringsministeren å treffe organisasjonene for å høre deres syn på situasjonen og hva som kan være aktuelle tiltak for å bedre konkurransen.
På møtet fikk alle organisasjonene fem minutter hver til å komme med innspill til tiltak som kan bedre konkurransen.

Hele verdikjeden
NNN tok blant annet opp utfordringen med at dagligvarekjedenes stadig økende integrasjon i hele verdikjeden og også kontrollerer distribusjon og lager. NNN foreslo også at det burde være krav om at alle dagligvarer skal merkes med hvor de er laget. I dag er det vanskelig å finne ut hvor for eksempel EMV-varer er laget. Dette fratar forbrukeren muligheten til å gjøre informerte valg.

Næringsministeren avsluttet møtet med å takke for alle innspill og håper nå at summen av tiltakene som er igangsatt over tid vil kunne gi bedre konkurranse, lavere priser og bedre utvalg i butikken