Hopp til innhold

Arbeidstid og lønn i julen

Julaften og nyttårsaften faller i år på tirsdag. Hva gjelder for arbeidstid og lønn i julen?

Lønn på bevegelige helligdager

Julaften er særskilt nevnt i arbeidsmiljølovens paragraf 10-10. Der står det presisert at det skal være arbeidsfri på julaften fra klokka 15. Det samme gjelder for påske- og pinseaften.
Om noen skal arbeid etter klokka 15.00 på julaften, så må vilkårene for søndagsarbeid være oppfylt.

Når det er snakk om lønn for bevegelige helgedager – “røde” dager som faller på dager som normalt ville vært arbeidsdager. For julen 2024 handler det om 1. og 2. juledag, i tillegg til 1. nyttårsdag.

For månedslønnede spiller det ingen rolle hvor mange av de røde dagene som faller på hverdager, de vil få vanlig månedslønn uansett. Hvis en ansatt med månedslønn må jobbe 2. juledag, er det heller ingen lovregler som gir rett til ekstra betalt for denne dagen, men dette kan være avtalt.

Når det gjelder timelønnede, så har de i utgangspunktet bare krav på betaling for de dagene de faktisk jobber. Unntaket er 1. og 17.mai. For de dagene må arbeidsgiver betale lønn for timelønnede selv om arbeidstakerne har fri.
Det finnes ingen tilsvarende lovbestemmelser for de øvrige røde dagene, ei heller for de røde dagene i julen. Det betyr at hvis timelønnede skal få betalt for de røde dagene som vedkommende ikke skal jobbe i julen, så må det følge av tariffavtaler eller andre avtaler eller retningslinjer i sin bedrift.

Tekst fra Simployer
Foto: Colourbox