NNN er fornøyd med statsbudsjettet for 2025, det gir god og trygg utvikling for vanlige arbeidsfolk.
NNN er fornøyd med statsbudsjettet for 2025, det gir god og trygg utvikling for vanlige arbeidsfolk.
Skattelette til folk med vanlige lønninger og flere som grep som for eksempel å redusere merverdiavgiften på vann- og avløpsgebyret er endringer som vi ser på som positive for våre medlemmer. De mange små endringene vil i sum gi folk en litt romsligere økonomi.
Fagforeningsfradraget oppjusteres med Kr 250.-, noe som viser at regjeringen er tydelig på at det skal lønne seg å være organisert.
Regjeringens økning av budsjettet til Arbeidstilsynet i kampen mot useriøsitet, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er et viktig grep for å verne om ansatte i vanlige jobber.
NNN er imidlertid bekymret for tap av arbeidsplasser og investeringer i mat- og drikkevareindustrien i lys av avgiftsøkninger på såkalte lokkeprodukter, som er den viktigste driveren til økt grensehandel. Vi har i en årrekke jobbet med mulige tiltak som kan redusere grensehandel. Vi vet av erfaring at forskjell i avgiftsnivå på mat- og drikkevarer mellom Norge og Sverige fører til økt grensehandel.
Forslaget om indeksregulering av særavgiftene på alkohol, tobakk, snus og sukker vil dessverre føre til ytterligere økning av grensehandelen. Den årlige øvelsen med indeksregulering av særavgiftene på de nevnte produktgruppene fører til økt prisforskjell mot Sverige og derigjennom økt grensehandel. I Sverige blir ikke særavgiftene indeksregulert, og i tillegg blir avgift på snus redusert med 20% denne høsten.
Grensehandelspakke for å redusere grensehandel
NNN mener det må satses på grensehandelspakke med formål om å redusere grensehandelen, stimulere til nye investeringer og arbeidsplasser i verdikjeden for mat og drikke, samt styrke folkehelsearbeidet. Vi mener regjeringen må se til Danmark som har hatt suksess med sin målrettede «Grensehandelspakke» for å redusere grensehandel.
Grunnavgiften for drikkevareemballasje
Grunnavgiften for drikkevareemballasje, som ikke fungerer i forhold til den opprinnelige målsetningen, bør omgjøres til en gradert miljøavgift. Miljøavgiften skal være avhengig av returandel og gjelde for de emballasjetyper som i dag har grunnavgift.
* Annen alkoholholdig drikk fra 4,7 til og med 22 vol.pst., kr/vol.pst. per liter får en avgiftsøkning på 2,9 prosent
* Annen alkoholholdig drikk til og med 4,7 vol.pst., kr/liter 0,7–2,7 vol.pst. får en avgiftsøkning på 3,1 prosent.
* Sigarer, sigaretter, røyketobakk, sigarettpapir, E-væske med nikotin og tobakk til oppvarming får en avgiftsøkning på 2,9 prosent
* Snus og skrå får en avgiftsøkning på 3,1 prosent.
* Sukkeravgiften økes med 3,1 prosent fra 9,18 til 9,46 kroner kiloen.
Foto: Colourbox