Hopp til innhold

Manglende rekruttering truer norsk matberedskap

Norge står overfor en alvorlig utfordring: stadig færre unge velger utdanning og yrker innen mat- og drikkeproduksjon. Dette truer landets mål om økt selvforsyning og en robust matberedskap.
Tirsdag 19. august lanserte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NHO Mat og Drikke og Norges Bondelag en felles plattform med seks konkrete forslag til tiltak.

Faglært arbeidskraft

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall gårdsbruk i Norge er halvert siden midten av 1990-tallet. Samtidig har søkertallene til restaurant- og matfag stupt med over 60 prosent. I matindustrien, som skriker etter faglært arbeidskraft, har andelen ansatte over 55 år tredoblet seg siden år 2000.

– Den viktigste matberedskapen er sterke bedrifter som sysselsetter medarbeidere med høy kompetanse, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke. Han understreker at høy produksjon i normale tider er en forutsetning for god beredskap.

Økt fokus – men færre fagfolk
Samtidig som kompetansen i næringen svekkes, har det nasjonale fokuset på matberedskap økt. Norge har satt seg som mål å etablere beredskapslagre med tre måneders forbruk av mathvete innen 2029. Myndighetene oppfordrer også innbyggerne til å ha forsyninger hjemme nok til å klare seg i en uke ved kriser.

For å snu utviklingen går Norges Bondelag, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke nå sammen om en felles plattform med seks konkrete forslag til tiltak.

– Norsk matberedskap er avhengig av en sterk, komplett verdikjede fra bonden til det ferdige produktet, sier Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag. Han peker på behovet for stabile rammevilkår, godt tollvern og rekruttering av nye fagfolk.

Felles plattform

Krever politisk handling

Anne Berit Aker Hansen, leder i NNN, understreker at nesten alle bransjer i matindustrien mangler arbeidskraft – særlig fagarbeidere.

– Nye produksjonsmetoder og automatisering stiller nye krav til kompetanse. Matfagene må videreutvikles, og tilbudet om etter- og videreutdanning må bygges ut, sier hun.

De tre organisasjonene ber myndighetene om å:

  1. Sikre stabile politiske rammevilkår
  2. Styrke rekrutteringen til matfagene
  3. Opprettholde et godt tollvern
  4. Skape balanserte maktforhold i verdikjeden
  5. Redusere grensehandelen
  6. Tilrettelegge for klimavennlig produksjon

– Vi har både kompetansen og viljen til å levere trygg, bærekraftig mat – også i kriser. Men det krever handling nå, sier Gimming.

Norges Bondelag, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og NHO Mat og Drikke sammen med forslag til hvordan bedre rammevilkår kan bedre den norske matproduksjonen. (på Freia i Oslo) (f.v.) Leder NNN Anne Berit Aker Hansen, Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.