Hopp til innhold

Grensehandelen økte med 18 prosent i 2024

Nordmenn brukte 11 milliarder på grensehandel i 2024, mest på dagligvarer, som utgjorde 43% av handelen over grensen i 4. kvartal.

Økning på nesten 1,7 milliarder

Tirsdag 11. februar kom de nye tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Tallene viser en økning på nesten 1,7 milliarder kroner sammenlignet med 2023.
Nordmenn reiste på over 5,1 millioner dagsturer over grensen, og i gjennomsnitt brukte de 2.145 kroner per tur.

Mat- og dagligvarer utgjorde 43 prosent av handleturen
Nordmenn brukte mest penger på mat- og dagligvarer under grensehandlingen i fjor.
I 2024 brukte nordmenn 4,7 milliarder kroner på denne varegruppen.
Brus og mineralvann, og sjokolade handlet nordmenn for henholdsvis 806 og 497 millioner kroner.
Det ble handlet vin og brennevin for 785 millioner kroner, og alkoholholdig øl og sider for 611 millioner kroner. Det ble handlet snus og tobakk for 1,2 milliard kroner.

SSBs skriver i sin pressemelding at reduserte drivstoffavgifter i Sverige nettopp har ført til økt grensehandel. Dette viser at avgifts-virkemiddelet er viktig.

Truer norsk næringsmiddelindustri
Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) reagerer kraftig på utviklingen. Forbundet mener økningen i grensehandel truer norsk produksjon og varehandel.
NNN viser til at dette var en problemstilling som ble tatt opp i Hurdalsplattformen, men at det foreløpig ikke har kommet tiltak for å begrense handelslekkasjen til utlandet.

– Tallene viser en tydelig økning i grensehandelen. Vi trenger en politikk som utjevner avgiftsforskjellene på de varene som driver grensehandelen, sier NNNs leder Anne Berit Aker Hansen.
Kjøp av dagligvarer har økt kraftig, og vi ser at varer kjøpt over grensen undergraver norsk næringsliv. Det er skuffende at regjeringen ikke har tatt noen grep for å redusere grensehandelen, avslutter NNNs leder.

 

Tall fra SSB