Hopp til innhold

Lansering av rapporten: «Fagforeningsknusing på norsk»

Kulturhuset onsdag: Er fagforeningsknusing kun et fenomen fra USA, eller er det noe som også skjer i Norge? En ny forskningsrapport fra Fafo kaster lys over denne problemstillingen og gir innsikt i hvordan fagforeningsknusing foregår i norske bedrifter.

Hva sier rapporten

Rapporten bygger på flere intervjuer med fagforeningsrepresentanter og avdekker hvordan ansatte i enkelte deler av arbeidslivet opplever å bli frarådet, truet eller hindret i å organisere seg.

Vår egen Espen D. Braaten satt i panel på lanseringen sammen med Trine Hardy fra EL og IT Forbundet og Merethe Solberg fra Fellesforbundet. Det ble fortalt nokså like historier fra alle tre.

– Fagforeningsknusing er ikke nytt, men har vært en strategi brukt av arbeidsgivere og politiske krefter i over hundre år, sier Espen Braathen, organisasjonsarbeider i NNN.

Ulike metoder for motstand
Rapporten beskriver hvordan fagforeningsmotstand ofte finner sted i små bedrifter, der ledelsen frykter å miste kontrollen ved å inngå tariffavtaler. Braathen forteller om en bedrift der ledelsen kontaktet ansatte individuelt og oppfordret dem til å melde seg ut av NNN etter at flere hadde blitt medlemmer. Bedriften nektet også NNN adgang til lokalene, og ansatte som deltok på eksterne møter ble pålagt overtidsmøter for å hindre at de skulle bli med.

– Denne typer bedrifter er heldigvis mindretall, men de finnes. Det viser hvor viktig det er å støtte medlemmene våre og fremme fordelene med tariffavtaler, understreker Braathen.

Nedbemanning og rettigheter
Motstanden mot fagorganisering intensiveres ofte i forbindelse med nedbemanning. Tillitsvalgte kan da oppleves som en hindring for ledelsen, fordi de kjenner til lovverket og kan påvirke beslutningsprosesser.

– Mange ledere mangler kunnskap om fordelen ved å ha organiserte ansatte og ser det som en kostnad, Trine Hardy fra EL og IT.

Hva kan gjøres?
Fafo-rapporten peker på behovet for bedre dialog mellom ansatte og ledelse, samt økt opplæring av tillitsvalgte.
Jonas Bals, som deltok på lanseringen, poengterer at rapporten forteller at en av ti bedrifter aktivt motarbeider fagorganisering.

– Dette er både overraskende og bekymringsfullt, sier han. Organisering er en grunnleggende menneskerett, og det å nekte ansatte denne muligheten er et brudd på menneskeretten.

Braathen avslutter med å fremheve viktigheten av å skreddersy besøk når vi skal besøke bedrifter:

– Vi gir aldri opp en bedrift. Enten det er gjennom stands, bedriftsbesøk eller eksterne møter, jobber vi for å sikre arbeidernes rettigheter.

Et problem og en løsning
Rapporten understreker at selv om fagforeningsknusing er et mindre utbredt problem i Norge enn i mange andre land, er det fortsatt en utfordring som krever oppmerksomhet. Både arbeidsgivere og fagforeninger må samarbeide for å sikre at alle arbeidstakere fritt kan organisere seg og delta i utformingen av arbeidslivet.