Herlig debatt om norsk produksjon og merking av mat og drikke i Arendal

Tirsdag formiddag møttes seks unge dyktige politikere til debatt om norsk mat- og drikkeproduksjon og et panel med debatt om merking av norsk mat og drikke i et fullsatt telt i Arendal.

– Dette ble en god debatt med mange gode vinklinger, oppsummerte forbundsleder Anne Berit Aker Hansen i NNN. Gøy å se at unge politikere er opptatt av norsk matproduksjon!


Det kom fram nyanser og uenighet, men det var bred enighet om at vi, med ulike virkemidler, må gjøre det enkelt og rimeligere å velge norsk, sunn og bærekraftig mat, for alle.

En merkejungel
Da de unge forlot podiet tok et nytt panel plass for å diskutere merkeordninger på mat og drikke.

– Gode merkeordninger hjelper forbrukeren, ingen tvil om det, sa Gunstein Instefjord fra Forbrukerrådet. Det var et syn han delte med de øvrige deltakerne i panelet. Bjørn Gimming fra Norges Bondelag trakk frem merking som bondens kommunikasjon med forbrukeren – en guide til å finne norsk mat.
Elisabeth Hunter fra Vinmonopolet fortalte om polets egne merkeordninger for å «hjelpe kundene til å hjelpe seg selv» når de er ute og handler. Hun etterlyste også felles merkeordninger, så det ikke blir et hav av merker fra ulike produsenter kunden må orientere i.

Anna Marie Karlsen fra NHO mat og drikke, løftet fram viktigheten av tillitt og troverdighet, som er nødvendig for at merkeordninger skal fungere. Kundene må stole på at merkingen er riktig og det må være intuitivt hva de ulike merkene betyr.
Nina Sundquist fra Stiftelsen Norsk Mat viste til tall som sier at vi nordmenn er delt på midten synet på merking.

– Halvparten av oss bryr seg ikke, mens den andre halvparten synes merking er helt gull, sa Nina. Hun viste også fram eksempler på at selv liten emballasje kan merkes på en synlig og tydelig måte for oss forbrukere.

Alle i ungdomspanelet :
Albertine T. Bekkhus Rød Ungdom,
Astrid Hoem AUF
Andrine Hansen- Seppola, Senterpartiets ungdom
Hilde Gunvaldsen, Krfu
Emma Ellingsen, Unge Høyre
Kristin Schultz, Unge Venstre

Takk for god debatt om norsk mat og drikkeproduksjon til deltakere og tilhørere!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Publisert: 16. august 2022|Kategori: Informasjon|

Del:

Kommende arrangementer: