NNNs historie
Før 1923
Siden 1. november 1923 har NNN jobbet for rettighetene til arbeidere innen matvareindustrien.
Forløpere til NNN:
1876: Christiania Bagerforening blir stiftet.
Dette er den første fagforeningen i næringsmiddelindustrien.
1892: Baker- og konditorforbundet blir stiftet.
1907: Norsk Kjøttindustriarbeiderforbund blir stiftet.
1910: Norsk Tobakkarbeiderforbund blir stiftet.
1923: LO-kongressen vedtok industriforbundsformen.
1923
NNN blir stiftet 1. november.
De gamle fagskillene skulle ikke lenger prege Landsorganisasjonen. Alle arbeidere innen samme industrigren skulle fra nå av være medlem av samme forbund. Fagbevegelsens kampkraft skulle styrkes. 1923 blir dermed stiftelsesåret for fire forbund: Norsk Bygningsarbeiderforbund, Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund, Tekstilarbeiderforbundet og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.
1925
NNNs fagblad, Næringsmiddelarbeideren, kommer ut for første gang.
1927
Hotell- og restaurantarbeiderne gikk inn i NNN. Gikk ut igjen i 1931 da Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet ble stiftet.
1962
Baker- og konditorforbundet og Tobakkarbeiderforbundet blir med i NNN.
1963
Fiskeindustriarbeiderne gikk fra Transportarbeiderforbundet til NNN.
1963
Nord-Norges-kontoret etablert i Tromsø. Kontoret har i dag hovedansvar for fiskeindustrien i hele landet.
1970
Norsk Kjøttindustriarbeiderforbund går sammen med NNN. Dermed er den faglige samlingen av nærings- og nytelsesmiddelarbeiderne fullført og kongressvedtaket fra 1923 er endelig gjennomført.
2000
NNN har ca. 35.000 medlemmer, av dem ca. 26.000 yrkesaktive.
2010
NNN hevet alle minstelønnssatser til 140 kroner pr. time.
2013
NNN runder 90 år og holder sitt 24. ordinære landsmøte i Folkets Hus. Jens Stoltenberg sammen med forbundsleder Jan-Egil Pedersen.
2014
På slutten av 2014 fikk NNN for første gang i historien allmenngjort en tariffavtale, det var for fiskeindustrioverenskomsten. Dette skjedde etter en omfattende jobb fra mange i NNN, og nå fikk vi et viktig redskap for å få stopp på de uverdige lønns- og arbeidsvilkårene som vi opplevde i deler av denne bransjen.
2015
Endringer i AML – hva medførte dette, midlertidige ansettelser. LO arrangerer stor streik hvor flere hundre tusen deltok fra hele landet.
Hansa Borg vedtok å gi fra seg distribusjonen. Nok et eksempel på maktutøvelse fra dagligvarekjedene.
2016
Idun Ketshup ble «reddet». Det var besluttet at fabrikken skulle flytte ut av landet, men stor lokalt engasjement førte til at det ikke ble flytting.
NNN deltok for første gang på Arendalsuka med NHO mat og drikke.
2017
Aksjon mot Mondelez
Inngår samarbeid med Matmerk/Nyt Norge
Markering for Stortinget – Forbud mot bemanningsbransjen
2018
Grensehandelsalliansen – Den voldsomme økningen i avgiftene har medført et stort engasjement, og vi har sammen med NHO Mat og Drikke, NHO Service og handel, Virke og Handel og Kontor opprettet det vi kaller «Grensehandelsalliansen»
Lov om god handelsskikk – NNN har helt siden 2011 jobbet for at Stortinget skal innføre en lov som regulerer forholdet og forhandlingene mellom de tre dagligvarekjedene og leverandørene. I 2018 ble et enstemmig vedtak i Stortinget om å be regjeringen innføre denne loven i løpet av 2019
Matindustri 4.0 – I sammen med Sjømat Norge og NHO Mat og Drikke har NNN bestemt seg for å satse på prosjektet «Matindustri 4.0». Dette ble etablert i 2018.
Nye kontorer – Etter åtte år på Lilletorget, flyttet NNN til Torggata 15.