Høring om Statsbudsjettet 2024 – Permitteringsordninger i fiskeindustrien

Mandag ettermiddag deltok Yngve Hansen, bransjeansvarlig for fiskeindustrien i NNN, på høring om statsbudsjettet 2024

Da regjeringen la frem Statsbudsjett 2024 i forrige uke ble vi skuffet over at det ikke kom noen forslag til endring av permitteringsreglene.

Arbeidsgruppe
– I juni ble det fremlagt en rapport fra en partssammensatt arbeidsgruppe om permitteringsregelverket i fiskeindustrien. Vi hadde ventet at regjeringen fulgte anbefalingene til arbeidsgruppa og sørget for at permitterte ikke står uten inntekt, sier Yngve Hansen som er bransjesekretær for fiskeindustrien i NNN.

Yngve Hansen deltok på høring mandag når det gjelder kapitler fordelt på arbeids- og sosialkomiteen.
– Jeg satt som representant for NNN i utvalget som departementet satte ned for å vurdere særreglene for fiskeindustrien i dagpengeordningen. Utvalget leverte sin rapport til statsråden 1. juli. Her var innstillingene delt på flere områder. Det var likevel en sak hvor medlemmene fra arbeidstakersiden, arbeidsgiversiden, departementet og direktoratet var enige.

Det at fiskeindustrien har særregler gjør at permitterte i fiskeindustrien blir satt i en situasjon hvor de ikke har krav på dagpenger eller lønn fra arbeidsgiver. I motsetning til andre permitterte som har krav på enten det ene eller det andre.

Advarte om konsekvensene
NNN har, sammen med Sjømat Norge, siden redusering fra 52 uker til 26 uker ble vedtatt i 2019 og gjennomført fra 2022 advart om konsekvensene for de ansatte i fiskeindustrien, og for vår del er det gledelig at byråkratene i departementet og direktoratet har forstått realitetene.

Det er også grunn til å gjøre oppmerksom på at 26 uker med dagpenger for disse permitterte, grunnet næringens struktur og uforutsigbarhet, så godt som i ingen tilfeller er det samme som 130 dager (altså 26 x 5)

Det vil si at en tilbakeføring til 52 uker for de som kommer inn under særreglene ikke betyr 130 ekstra dager for hver av disse, det reelle antallet ekstra dager med dagpenger vil være lavere.

Det at vi har særregler for fiskeindustrien gjør at ansatte i fiskeindustrien får dårligere rettigheter enn ansatte i andre bransjer ved permitteringer. Det er politiske vedtak som gjør at det er de ansatte i fiskeindustrien som må betale prisen for særreglene.

Yngve Hansen avsluttet med å si:

– Jeg forstår at statsråden kan trenge lengre tid på å vurdere de mest omgripende forslagene i rapporten fra utvalget, men vi kan ikke på noen måte forstå og akseptere at det skal være behov for å vente på å rette opp den urettferdigheten som ansatte i fiskeindustrien blir utsatt for. Her ber jeg derfor komiteen bidra til å hjelpe de som er rammet nå.

Særreglene for permittering i fiskeindustrien

 

Publisert: 17. oktober 2023|Kategori: Politikk|

Del:

Kommende arrangementer: