I dag starter rettssaken mellom de 45 tidligere ansatte i lakseslakteriet Norse Production og Sund Laksepakkeri/Sund Laks.

De 45 arbeiderne var ansatt i laksepakkeriet Norse Production, og som i 2017 streiket i fem uker for å få tariffavtale.

Etter kort tid gikk Norse Production konkurs, tre av de tidligere lederne i Norse startet opp igjen under nytt navn Sund Laksepakkeri. Ingen tidligere medlemmer fikk tilbud om ny jobb. De tidligere ansatte mener at de ikke fikk jobb fordi de var organisert i NNN.

Diskriminering
LO-advokatene som fører saken for de fagorganiserte, mener at virksomheten er den samme og den virkelige grunnen til at de 45 ikke får arbeid, er at Sund laksepakkeri ikke vil ansette fagorganiserte. Arbeidsmiljøloven har forbud mot å diskriminere en person på grunn av medlemskap i fagbevegelsen.

De tidligere ansatte krever fast jobb, erstatning for tapt lønn og oppreisning for diskriminering.

Nestleder i NNN Jarle Wilhelmsen som har jobbet med denne saken helt fra starten er innkalt som vitne.

– Det er utrolig at en ikke har mer respekt for spillereglene i arbeidslivet enn det ledelsen her viser, uttaler Jarle Wilhelmsen.


Bare nytt navn

Sund Laksepakkeri holder til i de samme lokalene som tidligere Norse Production, i Sund på Sotra i Hordaland. Sund Laksepakkeri driver det samme arbeidet, i de samme lokalene, med de samme kundene, slakting og pakking av laks på oppdrag fra selskapet Sekkingstad AS.

Det er satt av tre uker til rettssaken, det er LO-advokatene Edvard Bakke og Fredrik Wildhagen som fører saken.

———-

Les hele historien på frifagbevegelse.no

Foto forside: Fra streiken i 2017.
Foto 2: Forbundssekretær NNN Ann-Solveig Sørensen, nestleder Jarle Wilhelmsen, Krzysztof Jedlikowski (med hettegenser) og Piotr Puszman.
(Fotograf Jan-Erik Østlie)