Martin Østnor, lærling Nidar

Store deler av Norge er representert når Yrkes-VM går av stabelen i Sao Paulo i Brasil 11.-16. august. 19 nordmenn skal konkurrere med andre unge fra mer enn 50 land i det de kan aller best; nemlig et yrkesfag. Martin Østnor, lærling Industrimekaniker på Nidar, er en av dem.

 

 

 

 

Til Sao Paulo sender hvert land sine beste unge fagarbeidere; her skal det konkurreres og utveksles erfaringer i alt fra sveising og automatisering til kokkelering, servering og frisering. Norge trenger mange tusen nye yrkesfagarbeidere – dette er rollemodellene!

World Skills Norge har intervjuet Martin:

Konkurransearenaen for Yrkes-VM 2015

Konkurransearenaen for Yrkes-VM 2015

Hvilken utdanning har du – og hvordan trivdes du med den?
– VG1; teknikk og industriell produksjon, Olav duun VGS – Namsos, VG2; Industriteknologi, Olav Duun VGS – Namsos, lærling; Industrimekaniker, Nidar – Trondheim. Jeg trives veldig godt med utdanningen min. Jeg føler jeg får god variasjon i arbeidsdagen min, noe som gjør at tiden flyr. Jeg føler jeg får utspringe kunnskapen min, og kommer borti mange lærerike og krevende arbeidsoppgaver.

Hvorfor har du valgt ditt fag?
– Først og fremst valgte jeg faget på grunn av stor interesse for mekanikk og skruing. Men den aller største faktoren var vel med tanke på å få et yrke jeg kan arbeide med i mange år uten å «gå lei». Som industrimekaniker får jeg veldig varierte arbeidsoppgaver, noe jeg tror er viktig for ikke å bli lei av jobben sin.

Hva er det beste med faget ditt?
– Det beste er at jeg får bruke hjernen godt, med tanke på å være kreativ, og å finne gode tekniske løsninger på ting. Samtidig synes jeg det er veldig fint at man stort sett er fysisk aktiv hele dagen, og får brukt kroppen godt.

Hvorfor skal andre velge det faget du har valgt?
– Jeg synes at man skal velge dette faget fordi det er et spennende fag med god variasjon. Man får mange utfordrende arbeidsoppgaver, lærer seg alltid noe nytt, og man kan få et bredt spekter av kunnskap som kan være nyttig i flere sammenhenger enn jobb.

Hvordan vil du beskrive deg selv som person?
– Jeg er en kreativ gutt som liker å bruke hendene til å skape og bygge ting. Som person er jeg interessert i å lære hvordan ting fungerer. Jeg er livsglad og liker å tilbringe tid sammen med familie og venner, og er godt knyttet til naturen.

yrkeslandslaget_2015_hoved_web_JPG%20(article)

Yrkeslandslaget 2015, med kunnkapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Hvordan opplever du å være tatt ut til å være en del av det norske landslaget i yrkesfag?
– Det var langt i fra noe jeg så for meg før jeg ble med og konkurrerte i NM. Jeg synes det er spennende å få delta på Yrkeslandslaget, og håper på å få meg god erfaring og en opplevelse for livet.

Hva er forventningene til din egen innsats i Yrkes-VM?
– Når jeg først kommer i konkurransemodus tror jeg at jeg kommer til å gjøre det jeg er god for, og kreve mye fra meg selv for å få til det resultatet jeg ønsker.

Hvordan forbereder du deg til mesterskapet?
– I hovedsak jobber jeg med det jeg arbeider med til daglig, samtidig som det blir gått igjennom alle evner jeg skal kunne, og luke ut hva som må trenes mere på.

På hvilken måte kan din deltakelse i WorldSkills spille inn på din videre karriere?
– Tror det kan være en god erfaring å ha med seg, og håper det kan være med som en positiv faktor når jeg skal søke jobb.

Hva driver du med på fritiden?
– På fritiden er jeg veldig glad i å være på fjellet. Jeg driver med jakt og fiske. Samtidig har jeg alltid et eller annet prosjekt som jeg holder på å skrur eller bygger på. Jeg driver også med modellflyging, og holder på å lage en drone som er veldig godt utstyrt. Jeg har en 3D-printer som jeg designer deler gjennom til dronen.

NNN ønsker Martin lykke til i Yrkes-VM!

 

Tekst og foto: worldskills.no