På NNNs landsmøte, LO-lederen: – Vi må drive matproduksjonen der råvarene er


LO-leder Peggy Hessen Følsvik skrøt mye av næringsmiddelarbeiderne da hun gjestet NNN-landsmøtet tirsdag. Også måten de bidrar til distriktet.

LO-lederen besøkte selv tre NNN-bedrifter på Innlandet under årets valgkamp. Der lærte hun to viktige ting: At næringsmiddelindustrien er viktig for liv i distriktet. Men også at problemet med å skaffe kompetanse.

– Næringsmiddelindustrien er viktige distriktsarbeidsplasser. Bare se på Tine, som har produksjon fra Tana til Kristiansand. Det forteller meg at vi må drive matproduksjonen der råvarene – i fjøset, på jordene eller i merdene – er og de er spredt over hele landet, mellom fjell og fjord – og langt til havs, sa LO-lederen under sin tale til NNNs landsmøte.

Klimaløsninger og kompetanse

Kompetanseproblematikken kobler hun til to store utfordringer samfunnet og arbeidslivet står overfor: Jobbskaping og klimaløsning.

– De to tingene henger sammen. God industripolitikk er også god kompetansepolitikk. Vi får ikke noe grønt skifte om vi ikke har den riktige kompetansen.

Skrøt av pandemiinnsatsen

LO-lederen startet sin tale med å skryte uhemmet av næringsmiddelarbeidernes innsats under den pågående pandemien. For mens «resten av Norge» stakk på hjemmekontor, var mang en arbeider som fortsatt møtte opp på sin vante arbeidsplass og bidro til at AS Norge gikk rundt.

– Det siste halvannet året har vist med all tydelighet at totalberedskap er mer enn forsvar og helsevesen. Vi skal være trygge på at vi har tilgang på nok mat, trygg mat og næringsrik mat.

– Dere derimot tok med dere kaffekoppen, satte dere i bilen eller på bussen og dro på jobb. Er det noen som kan klappe seg selv på ryggen og si – vi leverte! – så er det dere!

Pensjon fra første krone!

Også den nye regjeringen fikk skryt. De har levert på mye, også NNNs krav, understreket LO-lederen. Inkludert, etter høye rop fra LO og forbundene, at de fikk på plass feriepenger på dagpenger.

Men LO er fortsatt utålmodig på flere ting, og særlig én: Full pensjon fra første krone.

– Det er helt strålende at regjeringen er på ballen. Men hvorfor vente til 2023? Aller helst skulle vi sett at man allerede i høst gjorde de vedtakene i Stortinget som innebærer at dette kan innføres snarest mulig, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

 

Tekst/Foto: Erlend Angelo, redaktør NNN Arbeideren

Publisert: 30. november 2021|Kategori: Landsmøte 2021|

Del:

Kommende arrangementer: