I dag møttes våre tillitsvalgte for å komme med siste innspill til utvalget som arbeider med «sukkeravgiftene».

Regjeringen satte i november ned et utvalg som skal vurdere avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer.
Utvalgets hovedoppgave er å vurdere om avgiftene i større grad enn i dag kan utformes slik at de tar hensyn til helse- og ernæringsmessige formål.
Fristen for utvalget for å levere sin innstilling er 1. april i år

I dag møttes tillitsvalgte fra berørte bransjer til referansegruppemøte en siste gang før utvalget skal levere av innstilling.

Treffsikre avgifter

– Det er viktig for oss at næringen er inkludert i utvalgsarbeidet, slik at avgiftene blir mer treffsikre, sa Siv Jensen da utvalget ble nedsatt i november.

– Treffsikkert spør Terje Utstrand som representerer Orkla Confectionery & Snacks, hvordan gjøre det treffsikkert? Vi produserer blant annet kjeks med sjokolade, og avgiften er avhengig av hvordan sjokoladen er plassert på kjeksen. Og om helseperspektivet fortsetter han, vi arbeider stadig med å redusere både salt og sukkerinnhold i våre produkter. Hvis vi lager et sukkerfritt produkt med tanke på helse, så blir det allikevel en pålagt avgift, sier en oppgitt Terje Utstrand.

 

 

 

 

Intensjonsavtale
Bjørn Asle Slinde, hovudtillitsmann på Lerum i Sogndal forteller at forbruket av sukker i deres produkter er redusert med 1.300 tonn siden 2007.

– Vi jobber for å oppfylle innholdet i intensjonsavtalen for et sunnere kosthold. Lerum har investert mye i nytt utstyr de siste årene, og vi produserer stadig nye produkter uten sukker, men vi blir straffet med avgift allikevel. Sukkeravgiften reduserer vår økonomiske evne til å drive framtidsrettet innovasjonsarbeid, sukker han oppgitt.

Intensjonsavtalen er en avtale med konkrete mål for reduksjon av sukker, salt og mettet fett i mat og drikke som i 2016 ble signert av næringsorganisasjoner, mat- og drikkeprodusenter, dagligvarebransjen og helse- og omsorgsministeren.

Sukkerfri brus
– Ingen har fjernet mer sukker fra kostholdet enn brusprodusentene, sier både Tony Farman, Coca-Cola og Jostein Aukland som er fra Ringnes. Begge brusprodusentene har sukkeravgift på de sukkerfrie produktene Coca-Cola utan sukker og Pepsi Max.

Anne Berit Aker Hansen NNN og Ellen Bakken LO

Utvalgets møter
LO har to representanter i utvalget, det er NNNs nestleder Anne Berit Aker Hansen og rådgiver i LO Ellen Bakken.

– Nå har vi veldig liten tid igjen sier Ellen Bakken, og forteller at arbeidet nå intensiveres fram mot 1. april.

– Vi må finne alle problemer og utfordringer og det er ingen liten jobb, men det er viktig at politikerne skjønner hele bildet.  Alle våre bransjer ønsker en fjerning av avgiften, så får vi se om det er mulig avslutter Anne Berit Aker Hansen.

 

Bilde forside: Bjørn Asle Slinde, Lerum, Terje Utstrand, Orkla Confectionery & Snacks og Tony Farmann Coca-Cola.

Medlemmer i utvalget 

Mandat for utvalget