Status og utvikling i norsk matindustri – den årlige NIBIO-rapporten


Norge eksporterer og importerer mer mat enn noen gang. Råvarene går ut av landet og foredlet mat kommer tilbake. Den største enkeltbransjen er sjømatindustrien som i 2018 utgjorde mer enn 25 prosent av verdiskapningen i matindustrien.

Slik kan status og utvikling i norsk matindustri oppsummeres ifølge den årlige NIBIO-rapporten «Mat, matindustri og verdikjeder 2020» som ble lansert denne uken. Rapporten bygger på statistikk fra SSB og foretaksregisteret i Brønnøysund, samt informasjon fra samarbeidspartene.
Målet med rapporten er å gi oversikt og vise verdiskapningen som skjer langs hele verdikjeden for mat fra jord til bord.

Les hele rapporten her

10 fakta om norsk matindustri – status og utvikling

Størst vekst i Troms og Finnmark
Matindustrien er Norges største industrinæring, og verdikjeden for matvarer er blant de verdikjedene som har størst betydning for norsk velferd.
Matindustrien er også den eneste sektoren med betydelig årlig vekst i sysselsettingen over de siste åtte år. Øvrige industrisektorer har, med ett unntak, enten stagnerende eller fallende sysselsetting.
Matindustrien står i 2018 for 19 prosent av industriens samlede verdiskaping og 26 prosent av samlede driftsresultater. Verdiskaping og sysselsetting i alle fylker.
Viken er det største matindustrifylket målt både etter bidrag til nasjonalproduktet og antall sysselsatte. Den største veksten i matindustrien finner vi imidlertid i Troms og Finnmark og i Nordland. De to fylkene har økt verdiskapingen i løpende verdier med hhv 104 og 89 prosent på åtte år.

Eksportverdier
Norges handelsoverskudd for matvarer er på 44 milliarder kroner. Norsk matsektorer blir stadig mer åpen mot verden og genererer voksende, årlige handelsoverskudd. Eksporten på totalt 117 milliarder kroner er primært råvarer fra hav og kyst, mens importen på 73 milliarder kroner i dag er dominert av ferdigvarer fra jordbruk. Både eksport og import øker raskt, men eksportverdiene øker mest.
Eksportoverskuddet for sjømat alene er på 96 milliarder, mens underskuddet for jordbruksprodukter er på 52 milliarder, herav 32 milliarder bearbeidede matvarer.

Behov for styrket kompetanse i matindustrien
Rapporten peker på mangel på rekruttering til matindustrien og at det er kompetanseutfordringer.
Matsektoren stiller krav til spesiell kompetanse hos arbeidskraften. Så det må statses på:
– økt satsning på rekruttering
– ytterligere kompetanseløft
– redusere bruk av innleie og underentrepriser
– flere heltidsstillinger i industrien

Fakta:
Rapporten Mat, matindustri og verdikjeder 2020 er utarbeidet med støtte fra Landbruksdirektoratet, Landbruks- og matdepartementet, Forskningsrådet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og Sjømat Norge. Dette er ellevte året hvor denne rapporten blir laget.

Les hele rapporten her.

Forsidefoto: Shutterstock/Nibio

Publisert: 14. april 2021|Kategori: Forsiden|

Del:

Kommende arrangementer: