Viktig allmenngjøring

Glade_foto_JanErikOstlieTorsdag 27. november vedtok en enstemmig tariffnemnd å allmenngjøre deler av overenskomst for fiskeindustribedrifter. En gledens dag for konkurransevilkårene i sjømatindustrien, sier leder i NNN Jan-Egil Pedersen. Nå foreligger protokollen.

Krav i tariffoppgjøret
Under vårens tariffoppgjør sto spørsmålet om allmenngjøring sentralt, og partene kom til enighet om en formulering som konkluderer med at FHL vil «stille seg positiv til allmenngjøring av minstelønnssatsen og eventuelt andre deler av overenskomsten».

Det er første gang at NNN har fått allmenngjort en tariffavtale. Tariffnemnda ble overbevist om at det er for mye sosial dumping innen fiskeindustrien. Derfor skal deler innenfor dette tariffområdet allmenngjøres slik at det blir norsk lov, og at den gjelder for absolutt alle som jobber i bransjen.

– Vi er svært fornøyd med at tariffavtalen blir allmenngjort. Dette er en god dag for å sikre konkurransevilkårene i sjømatindustrien, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen.

Fremste sjømatnasjon
Norge har en unik posisjon for å skape verdier basert på ressursene i havet. For Norge er det viktig at disse ressursene bidrar til verdiskaping, sysselsetting og bosetting langs kysten. Tradisjonelt har den norske sjømatindustrien, og særlig filetindustrien i Nord-Norge, hatt en viktig distriktspolitisk rolle. Næringen har gjennom mange år vært avhengig av utenlandske arbeidere, og har spesielt hatt stor arbeidsinnvandring fra Øst-Europa. Noe vi også er avhengig av i fremtiden.

Arbeidsinnvandrerne har imidlertid hatt veldig varierende lønnsforhold. De laveste lønnede ligger helt ned i 66 kroner timen. Allmenngjøringen av overenskomsten betyr at vi nå har et verdifullt verktøy hvor vi kan hjelpe dem som ikke får den lønn de har krav på.

Kampen mot sosial dumping i fiskerinæringen må vinnes. Dette er avgjørende viktig for å sikre anstendige arbeidsvilkår for den enkelte, men også for at seriøse virksomheter ikke skal tape i konkurranse med useriøse. Og for at vi skal nå målene om å bli verdens fremste sjømatnasjon. Sosial dumping i fiskeindustrien er ikke bare skadelig for omdømmet for norsk sjømat, det er også et samfunnsproblem.

Jan-Egil Pedersen, leder i NNN– NNN takker alle som har bidratt til å få til dette vedtaket. Dette er første gang NNN allmenngjør en tariffavtale. Et viktig vedtak, men som vil medføre mye oppfølging fra NNN i tiden fremover, avslutter en fornøyd Jan-Egil Pedersen.

 
Fakta:

Allmenngjøring
I praksis innebærer allmenngjøring en tidsbegrenset offentlig minstelønnsbestemmelse i de områdene som er omfattet. Allmenngjøring kan bare vedtas dersom utenlandske arbeidstakere har påviselig dårligere lønns- og arbeidsvilkår sammenliknet med norske arbeidstakere

Forskriften er fastsatt på grunnlag av Overenskomst for Fiskeindustribedrifter 2014–2016 mellom Næringslivets Hovedorganisasjon og Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening på den ene side og Landsorganisasjonen i Norge og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund på den annen side.

Elementer som innbefattes i vedtaket:
§ 3. Lønnsbestemmelser
Arbeidstakere som utfører arbeid i henhold til § 2, skal minst ha en lønn per time på:
a) 172,85 for fagarbeidere
b) 162,85 for produksjonsarbeidere

§ 2. Arbeidstid og § 5. Godtgjørelse for overtid
Nemnda kom frem til at det er Arbeidsmiljølovens bestemmelser som skal gjelde.

§ 4. Skiftarbeid
På arbeidsplasser med skiftarbeid skal det betales et tillegg til timesatsen i første ledd på:

a) Toskiftarbeid
20 % av minstelønnssatsen i § 3 første ledd.
b) Treskiftarbeid
25 % av minstelønnssatsen i § 3 første ledd.

Fravikelighet
Nemnda kom frem til at prinsippet om fravikelighet skal gjelde. Dette innebærer at arbeidsforhold med lønns- og arbeidsvilkår som på ett eller flere punkter avviker fra forskriften her, likevel kan være i overensstemmelse med den dersom man etter en konkret vurdering av alle sider av arbeidsforholdet kommer til at vilkårene samlet sett er minst like gunstige som de vilkårene som følger av forskriften. 

Les hele vedtaket/Protokoll her:

For ytterligere kommentar:
Forbundsleder Jan Egil Pedersen
Tlf.: 918 79 613.
Mail: jan.egil.pedersen@nnn.no

Publisert: 22. desember 2014|Kategori: Forsiden, Ukategorisert|

Del:

Kommende arrangementer: